29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
БДЖ повдигна граждански иск, съдът го отхвърли
 
Близо 10 часа продължи първото заседание по възобновеното „жепейско“ дело за крадени плазмени телевизори от влакова композиция. Съдебният състав се ръководи лично от председателя на Районен съд – Свиленград Елена Тодорова. Прокурорът е същият, както и на предишния процес – Милена Славова.
Разпитани бяха над 30 свидетели по случая – жп служители, полицаи и др. Според показанията вагоните са били с ненарушени пломби както на жп гара Свиленград, така и на гарата във Видин. Разследващи полицаи пък, според защитника на един от обвиняемите, давали уклончиви отговори. На заседанието присъства и адвокатът на немската фирма – собственик на телевизорите, който заяви че нямат никакви претенции за липсваща стока. В същото време от БДЖ повдигнаха граждански иск срещу петимата обвиняеми, но съдът го отхвърли.
Станалото вече историческо дело най-после тръгна след повече от година прехвърляне от Свиленград в Харманли и обратно и от инстанция на инстанция.
Както е известно, процесът за откраднатите плазми от жп гарата в Свиленград се точи от 2007-а до 2012 г. При разпитите на 48-те свидетели пред съда, проведени тогава в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. В резултат на съдебното дирене обвиняемите бяха оправдани. Върховният касационен съд обаче по предложение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев върна делото за ново разглеждане. Оправдателната присъда на петимата – Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена.
Съдебната сага по процеса продължи като турски сериал. Тъй като всички свиленградски съдии си направиха отвод, делото бе разпределено да се гледа в Харманли. От съда там обаче се опитаха да го прехвърлят на специализираната прокуратура с мотив за съмнение за наличие на организирана престъпна група. Прокуратурата протестира решението на съда пред по-горна инстанция и делото отново бе върнато в Свиленград и разпределено на съдия Мария Дучева. От своя страна тя отново препрати обвинителния акт в прокуратурата и поиска допълнително разследване заради допуснати процесуални нарушения. Държавното обвинение обаче протестира и окръжните магистрати отсъдиха в негова полза. После пък на насроченото през март т. г. заседание не бе даден ход на делото поради нередовно призоваване на един от обвиняемите. Междувременно Дучева спечели конкурс за съдия в Сливен.
И сега обвинението срещу петимата е същото като при предишния процес. Първоначално то бе изготвено от Пловдивската военно-окръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и транспортни полицаи. Впоследствие обвиненията срещу единия от униформените бяха свалени. Така на подсъдимата скамейка седнаха негов колега и още четирима жепейци. Те бяха обвинени, че на 30 срещу 31 юли 2006-а от жп гарата в Свиленград задигнали 42 плазмени телевизора на обща цена 50 400 лв. Техниката пътувала за Германия. След като петимата бяха оправдани, се заканиха да внесат иск за 75 000 лв. срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата.
Междувременно шестият от първоначално нарочените, служителят от жп гара Свиленград - Николай Тодоров, осъди държавата за незаконно повдигане на обвинение и претърпени в резултат на това неимуществени вреди . Темида постанови на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4500 лв. плюс лихва за периода.
Рестартираното дело ще продължи през 2016 г. Следващото заседание е насрочено за февруари. На него предстои да бъдат разпитани останалите свидетели и 6 вещи лица.
СМ