29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
IMG 1785IMG 1766Живакът достигна 23° в четвъртък. Времето застудява в неделя. Свиленград готов със зимната подготовка
 
Топлото време изпрати в историята 22-годишен температурен рекорд в Свиленград. Това съобщи за „Старият мост“ шефът на метеорологичната обсерватория в Хасково инж. Спас Александров. В четвъртък (19 ноември) максималните градуси бяха 23 по Целзий, което е 1,5° над рекорда от 1993 г. - 21,5°. Днес (петък) пък живакът закова на 22°, което също е най-високата температура за 20 ноември от 100 години насам. Досега рекордът е бил през 1993 г., когато термометрите отчели 21,5°.
Хубавото и слънчево време накара мнозина свиленградчани да хвърлят връхните дрехи и да излязат навън по къс ръкав, та дори по шорти и потник. Пълни бяха и кафенетата на главната улица.
Първият сняг в област Хасково се очаква в началото на декември, съобщи Спас Александров. Предстоящата зима се очертава с температури и валежи, близки до нормалните за района, което означава доста по-студен сезон от предишния, подчерта той. Застудяването започва от неделя, а според метеоролозите цялата следваща седмица ще е дъждована и мразовита.
Готови сме да посрещнем зимния сезон, каза кметът на Свиленград Георги Манолов. Днес той бе на среща с областния управител на Хасково Станислав Дечев и всички институции, имащи отношение по темата за зимната подготовка, както и представители на общини. С три нови верижни машини разполага Областната пожарна, информира комисар Николай Вълчев. Той акцентира върху един важен момент, а именно формирането на доброволчески групи. Такива има от 2013 г. в общините Свиленград, Тополовград, Любимец и Маджарово и комисарят даде много висока оценка за дейността им. Той прикани останалите общини да създадат такива формирования, като за целта от Пожарната осигуряват обучение.
Диляна ЦВЕТКОВА