14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Днес, 22 октомври 2015 г., по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът взе постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо френският гражданин С. А., на 17 г., обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест за участие в престъпна конспирация с цел осъществяване на терористични актове.

На 16 октомври 2015 г. С.А. е задържан на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната.

Пред българските власти той е представил преотстъпен документ за самоличност на свой близък. Установено е, че френските власти го издирват чрез Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен прокурор при Окръжен съд в гр. Париж, Франция. Документите в Окръжна прокуратура -Хасково са получени чрез Шенгенската информационна система от френските власти. На 20 октомври С.А. е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор на основание чл. 42 ал. 2 от ЗЕЕЗА и чл. 64 ал. 1 от НПК.

С.А. може да обжалва определението на Окръжен съд-Хасково пред Апелативен съд в Пловдив. Предстои по същество разглеждане  пред съд на искането за изпълнение на Европейската заповед за арест.

С определение на Районен съд-Свиленград от 20 октомври 2015 г., по искане на Районна прокуратура-Свиленград, С.А. е осъден на 6 месеца лишаване от свобода условно и пробационни мерки по обвинение за опит да напусне Република България с преотстъпен документ.