19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районната прокуратура се самосезира за отвореното писмо, подписано от политически формации

Полицията в Свиленград започна проверка има ли данни за купуване на гласове и упражняване на натиск върху избиратели. Разследването стартира на 14 октомври, сряда, по разпореждане на Районната прокуратура. Държавното обвинение тук се е самосезирало във връзка с отворено писмо до главния секретар на МВР Георги Костов и главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров, което бе дадено за публикуване в множество медии.

В писмото, подписано от Георги Илиев, зам.-председател на БСП – Свиленград, Славка Желязкова от Реформаторски блок, Ангел Божинов от Атака, Живко Проданов от местната коалиция „Заедно за Свиленград“, Николина Пехливанова от ЗС „Ал. Стамболийски“ и Свилен Овчаров от „Зелените“ се сигнализира за „...тревожни явления, които ни връщат в годините на мутрите...“. „С притеснение алармираме за множеството сигнали, които достигат до нашите предизборни щабове от симпатизанти и граждани на Общината за опити за купуване на гласове, за опити за сплашване със загуба на работа и дори физическа саморазправа с хора, които отказват да гласуват за определени кандидатури за кмет и общински съветници“, пишат до Костов и Цацаров изброените местни политици.

Тъй като в сигнала липсват конкретни факти и данни, сега полицията ще трябва да изяснява кой точно се е опитвал да купува гласове и да заплашва избиратели и дали изобщо това отговаря на истината. „Районната прокуратура се самосезира и разпореди проверка за изясняване на фактите. От определени лица ще бъдат снети обяснения“, казаха от обвинението. Логично е първо от подписалите писмото да се изискат конкретни данни за опити за купуване на гласове и натиск.

СМ