19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
Търговци: Причина за дефицита е износът за Гърция и Турция
 
Недостиг на дърва за огрев отчитат в Свиленград преди отоплителния сезон, показа репортерска проверка на „Старият мост“. Някои от складовете за твърдо гориво са напълно ошушкани, а в други наличията са повече от скромни. Успяхме да изпълним всичките си заявки, но и при нас дървата свършиха, каза собственикът на склад в Свиленград - Димитър Памуков. Той очаква следващата седмица след празниците да се запаси. „Спечелих търг в горското в Тополовград, но оттам не си изпълняват договора. Имали проблеми, а и местното население роптаело, че за тях няма да има дърва. Анексираха споразумението до 31 декември, но не се знае и дотогава дали ще го изпълнят“, заяви още Памуков. В останалите складове в Свиленград положението не е по-различно. Наши читатели споделиха, че са сериозно обезпокоени дали няма да се наложи да останат на студено тази зима. Взимам 200 лв. пенсия и не мога да си позволя да се грея на ток, жалва се баба Мария.
Според търговци причина за дефицита бил износът за Гърция и Турция, където цената е доста по-висока. Гърците идват на място, купуват дървата на двойно та дори тройно по-висока цена и изнасят за родината си. От началото на годината до сега през постоянен контролен горски пункт „Капитан Петко войвода“ са преминали и проверени 3 919 камиона, транспортирали 91 660 кубични метра дървесина, сочат данните на Регионална дирекция по горите – Кърджали. За същия период на миналата година през пункта за Гърция са преминали 4 376 камиона със 100 531 кубични метра дървесина. Трябва да припомним обаче, че през 2015 г. бе въведен тримесечен мораториум (от март до май) върху износа на необработен дървен материал. 106 151 тона дървесина пък са изнесени само през ГКПП Капитан Андреево от 1 януари т. г. до 10 септември, показват обобщените данни от Митница Свиленград, предоставени по искане на „Старият мост“. За цялата 2014 г. пределите на страната през пункта за Турция са напуснали общо 190 000 тона дървесина. Основната част от изнесените количества е под формата на дървен материал, нарязан или бичен надлъжно, цепен или кръгообразно нарязан и т. н. - 98 427 078 кг. През Митнически пункт Капитан Андреево е преминал и значително количество – 7 203 760 кг, необработен дървен материал. Незначителна част – общо 520 375 кг, са изнесените дърва за горене под формата на трупчета, цепеници, клони, снопчета или подобни форми. Друга от причините за недостига на дърва е и недостатъчния лесофонд. Търговци от Свиленград твърдят, че търговете в Горското в Свиленград се печелили от външни фирми. Това не е вярно, тъй като имаме сключен договор само с една външна фирма, подчерта директорът на лесничейството Михаил Михайлов.
Впрочем, доставчици на дърва за огрев в Свиленград и Любимец успокояват, че няма да оставят населението без отопление. Всеки ден връщам поне по 5 – 6 души, сподели Васко Бозев, търговец. По думите му дърва нямало за дългогодишните му клиенти, пък камо ли за останалите, но до десетина дни щял да започне да реже. Целогодишно водя статистика и по мои груби сметки, за да обслужим Свиленград ще са необходими още 300 – 400 кубика, каза Даниел Маврев, собственик на любимецката фирма „Сакар“. По думите му голяма част от гражданите минали и на пелети. Тези, които преди купували от него 40 – 50 кубика за сезон, сега предпочели да се греят на пелети. Излизало на същата цена, но било много по-чисто и удобно. Растял и броят на тези, които ползвали климатици. Като цяло потреблението на дърва за огрев намаля, намаляха и хората, подчерта Маврев. Преди само по селата от общината карал по 2 – 3 хиляди кубика, а сега търсенето се свило наполовина. От няколко години не е променял цената, която с превоза излиза 66 лв. за кубик.
Не така стоят нещата обаче при останалите търговци, които вдигнаха цените. Допреди месец тон нарязани и нацепени дърва струваха 140 лв. с включена доставка, каза Димитър Памуков. После с няколко увеличения стойността скочила на 160 лв. за тон. Тъй като сега на търговеца ще се наложи да зареди склада си от частни фирми, а не от Горското стопанство, е сигурен, че стойността на дървата за огрев ще скочи още. При увеличено търсене и намалено предлагане, пазарът обикновено реагира така, уточни Памуков.
Диляна ЦВЕТКОВА