Общество
Инструменти
Шрифт
sp.zala13sp.zala8sp.zala1sp.zala5sp.zala16Лентата на новите придобивки бе прерязана точно на християнския празник Вяра, Надежда и Любов
 
Две спортни зали и 5 площадки откриха в Любимец на 17 септември. Общинска администрация избра символиката на този ден не само заради християнския празник Вяра, Надежда и Любов, но и във връзка с провеждането на Европейската седмица на спорта, съобщи пресаташето на общината Диана Атанасова.
На официалната церемония присъстваха народният представител Делян Добрев, областният управител на Хасково Добри Беливанов и заместникът му Станислав Дечев, представители на фирмата изпълнител на обектите и др. Преди да пререже лентата на спортна зала „Марица“ кметът инж. Анастас Анастасов сподели пред присъстващите: „Наред със съседните ни по-големи градове Любимец вече има своите зали и места за спорт. Различните спортни клубове ще имат свой дом, където ще се подготвят и ще тренират бъдещи победители, носители на титли и медали, шампиони. На площадките в града и селата ще играят и спортуват стотици деца – децата на община Любимец. Любимец се развива и с всеки изминал ден изглежда по нов начин - красив, съвременен и благоустроен град. Но, за да го постигнем, за да реализираме и други добри идеи, трябва много работа, обединени усилия и постоянство!“
Впрочем, изграждането на спортните обекти се осъществи благодарение на изпълнението на проект „Изграждане на спортни зали и спортни площадки в населените места в Община Любимец“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. В базите ще се развиват 10 различни вида спорт на открито и закрито. Благодарение на възможностите, които предложи Програмата, по проект се изградиха две зали в рамките на града - „Марица“ на бул. „Одрин“ и залата на ул. „Васил Друмев“, в близост до ЦДГ „Рай“ 1, както и 5 площадки.
Спортна зала „Марица“ разполага с терени с площ близо 8000 кв. м., като застроената площ на залата е 1 227 кв. м. Изградени са: игрище за минифутбол; 2 тенис корта; комбинирано тренировъчно игрище за волейбол/ баскетбол с трибуни; детски кът, оборудван по всички европейски стандарти; бюфет с външна тераса; паркинг с 48 паркоместа. За спортистите са осигурени съблекални, лекарски кабинет, помещение за треньори, санитарни възли и фитнес център. Многофункционалната спортна зала е оборудвана със сгъваеми телескопична баскетболна конструкция и телескопични трибуни за зрителите.
Залата на ул. „Васил Друмев“ пък е разположена на терен от 5000 кв. м. Застроената площ е 500 кв. м. В сутерена се намират зала за фитнес, съблекални и санитарни помещения. На партера - спортна зала за борба, а на втория етаж - административни помещения. На изток от сградата е разположена площадка за баскетбол и волейбол с трибуни за зрители, две игрища – за футбол на малки вратички и тенис на корт.
Изградените обекти за спорт на открито са общо 5 – два в град Любимец и по един в селата Белица, Лозен и Малко градище. Едната спортна площадка в града се намира на ул. „Бяло море“ до ЦДГ „Рай“ 2, а втората - в затревената площ между улиците „Стефан Караджа“ и „Васил Левски“. Тези площадки, както и в селата Белица и Лозен, предлагат възможност за игра на футбол на малки вратички, волейбол и баскетбол. На спортния терен в с. Малко градище е изградено игрище за стрийтбол и тенис на маса.
Крайната сума, инвестирана в спортните съоръжения в общината, е приблизително 5 млн. лв.
С откриването на тези обекти можем с гордост да кажем, че спортът в Любимец се възражда, казаха от ОбА. За малко повече от година старите и негодни за употреба сгради се превърнаха в добре изглеждащи и функционални зали с модерно оборудване, съвременни уреди, отговарящи на европейските изисквания.
СМ