23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

RuHrusev

Още две награди спечели нашето талантливо момче на събитие № 1 за фотожурналистиката

Свиленградчанинът Христо Русев бе обявен за най-добрият млад фотожурналист на България. Той спечели специалната награда в престижната надпревара „Снимка на годината“, организирана от „БГ прес фото“. Нашето момче получи и още две отличия – второ място за „Фотожурналистика от България“ и трето - за „Фотожурналистика от чужбина“. С тези три признания 20-годишният талант стана най-награждаваният фотограф по време на събитие № 1 на годината. Снимките му предизвикаха истински фурор. Репортерът на „Старият мост“ получи ласкави отзиви от корифеи в бранша. „Христо Русев е третият млад фотожурналист, който ми прави голямо впечатление за последните 25 години. Това момче е просто талант“, каза по време на награждаването учредителят на конкурса Цветан Томчев.

Церемонията бе на 16 септември в София. Творбите на нашето момче бяха отличени като най-добри в категорията си от международно жури в състав: Тамаш Зигети – президент на Асоциацията на унгарските пресфотографи, редактор, фотожурналист, организатор на „Унгарско пресфото“; Дийн Кокс – шведски документален фотожурналист, работил в над 50 държави, преподавател по фотография в Хонг Конг и единственият постоянен член на журито; Звездан Манчич – председател на Център за развитие на фотографията в Белград, организатор на „Прес фото Сърбия“ и фотофеста „VIZUALIZATOR“; Никола Лаутлиев – организатор на Международни фотографски срещи в Пловдив, преподавател по фотография в АМТИИ, член на журита на европейски фотоконкурси и фестивали, съучредител на Европейския съюз на фотографските фестивали; Гаро Кешишян – български фотограф, носител на десетки международни награди и автор на самостоятелни изложби у нас, във Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Унгария и др.
Връчването на отличията бе съпроводено и с изложба на 200 от най-добрите фотографии в конкурса. Христо Русев участва в експозицията с общо 38 снимки – 5 серии и 2 единични. Вече 14 години надпреварата подбира и представя най-сериозните и отговорни журналисти, които отразяват събитията у нас и по света. „Но точно сега работи може би най-талантливото поколение. Това е поколението, което напълно отхвърли социалистическите норми и канони и остана тотално неповлияно от тях. Това са вече истински журналисти, а не просто натискачи на копчето, което регистрира случката. Това са хора с отношение, с мнение, с художествен поглед, с освободен талант“, казва за участниците в изложбата Цветан Томчев.
Диляна ЦВЕТКОВА