17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
ManolovovcharovaAnastasovГрадоначалникът на Любимец Анастас Анастасов получи отличието за „Модерно земеделие“, а управникът на Ивайловград Диана Овчарова – за „Популяризиране на местния туризъм“
 
Наградите за „Кмет на годината 2015“ раздадоха на 11 септември. На официалната церемония стана ясно, че Свиленград в лицето на Георги Манолов печели призът в категория „Инвестиции и заетост“ при общините с население от 20 000 до 50 000 души. Георги Манолов бе отличен от публиката заради усърдната си работа и съсредоточеност в сектора, споделиха организаторите. Наградата трябваше да му бъде връчена от главния изпълнителен директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова, но Манолов не присъства на церемонията поради неизвестни за нас причини. Защо не бе изпратил негов представител, както бяха направили други възпрепятствани управници, също не е ясно.
Градоначалникът на Любимец пък Анастас Анастасов спечели отличието за „Модерно земеделие“ при общините с население под 20 хиляди души. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи почетна грамота на представител на ОбА-Любимец.
Наградата се присъжда за добри практики в областта на земеделието, по време на мандат 2011 – 2015 г. и успешното реализиране на европейския проект „Съвместни модели на стратегии с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони“. По него общината усвои 513 000 евро, които инвестира в изграждането на 8 агрометеорологични станции в различните населени места, създаването на лаборатория за почвен анализ и закупуването на два нови пикапа „Toyota Hilux“, багер „Hidromek“ и трактор „Deutz-Fahr“ с прикачен инвентар, за което „Старият мост“ писа преди време.
Диана Овчарова – кметицата на Ивайловград, бе избрана за управникът, който е работил най-много за развитието на региона си като туристическа дестинация. Отличието в категория „Популяризиране на местния туризъм“ й бе връчено лично от ресорния министър Николина Ангелкова. „Развълнувана и изненадана съм. Община Ивайловград беше номинирана в три категории, но се радвам изключително за тази номинация. Градът ни беше непознат, но сега е водеща туристиеска дестинация. Благодаря на съгражданите си, защото всички заедно сме Ивайловград“, заяви Овчарова при получаване на отличието си.
Големите победители в тазгодишното издание на надпреварата „Кмет на годината“ са градоначалниците на общините Стара Загора, Панагюрище и Сливница. В категорията за голяма община с население над 50 хил. души бе отличен Живко Тодоров (Стара Загора) заради успешната работа в усвояване на средствата от Европейския съюз и повишаването на жизнения стандарт на гражданите. Никола Белишки, кмет на Панагюрище, грабна приза при община с население между 20 и 50 хил. души заради целенасочените си усилия за осигуряване на добри условия за живот и успешните политики, които води в последните четири години. Кметът на годината в категорията за малка община с население до 20 хил. души Васко Стоилков за пореден път печели отличието. Заслугите на Стоилков са видими за всички граждани - отлична инфраструктура, транспорт и социални дейности.
СМ