Общество
Инструменти
Шрифт

rilski1Частица от мощите на Св. Йоан Рилски пристигна от Чипровския манастир в Свиленград тази вечер. Реликвата донесоха игуменът на обителта - архимандрит Неофит, и архимандрит Антим - проигумен на Раковишкия манастир. Десетки миряни се стекоха в храма в кв. Гарата, за да се поклонят пред тленните останки. Светинята бе внесена в църквата с кратко литийно шествие. Тя ще остане тук до Кръстовден. На 12, 13 и 14 септември отецът в храма – архимандрит Януарий, ще отслужи света литургия. Всеки богомолец ще получи икона с образа на Св. Йоан Рилски Чудотворец и памук, осветени на светите мощи.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино, Осоговската планина.

Живее по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството, напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу, съставил и своя „Завет“ – документ, в който светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от „всякакво зломислие“ и да се пазят от „сребролюбивата змия“, „защото сребролюбието е корен на всички злини“. В Завета още се казва: „Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях“. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия. Той е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и е най-популярният български народен светец лечител – народната медицина препоръчва при продължителна болест да се направи служба пред мощите на светеца в Рилския манастир. Светецът аскет е сред най-изобразяваните светци в стенописите в църквите от комплекса манастири, наречен Софийска Мала Света гора. На него са посветени и два манастира в областта – Германският и Курилският.rilski2rilski3rilski5

СМ