13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
oltar1oltarСтенописите готови за посрещането на мощите на Св. Йоан Рилски на 11 септември
 
Изографисване на олтарната част в църквата „Св. Йоан Рилски“ в кв. Гарата тече от две седмици. За целта отецът в храма – архимандрит Януарий, се е доверил на професионалната зографка от Казанлък Албена Димитрова. Тя е завършила „Църковни изкуства“ в богословския факултет на великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. За стенописите тя използва темперни бои. Изображенията се изработват по църковния канон и включват Благовещение, Светия Убрус с ангели (неръкотворния образ на Христа), Богородица Платитера (в славянската иконография наречена Ширшая небесна или Знамение). В долната част на олтара се разгръща сцената Мелисмос или Поклонение на жертвата.
Олтарът трябва да е готов до пристигането на частица от мощите на Св. Йоан Рилски в нашия храм, сподели архимандрит Януарий. Светинята ще бъде посрещната на 11 септември от 18 ч. Реликвата ще донесе игуменът на Чипровския манастир – архимандрит Неофит. Тя ще остане за поклонение на вярващите в храма в кв. Гарата до Кръстовден. На 12, 13 и 14 септември в църквата Януарий ще отслужи света литургия. Всеки богомолец ще получи икона с образа на Св. Йоан Рилски Чудотворец и памук, осветени на светите мощи. Искам да приканя миряните да посетят храма и да се докоснат до мощите, които идват в Свиленград за пръв път, сподели Януарий.
Впрочем, 2015 г. съм я отредил за ремонти, подчерта още отецът. Досега бяха подменени цялата инсталация на църквата и старите дървени прозорци с PVC. Интериорът бе изцяло променен, като се шпакловаха и боядисаха стените. През април пък бе монтиран нов иконостас, изработен от пловдивска фирма. Сумата за направата му – 15 хил. лв., бе дарена от местен благодетел. След като се съберат средства, ще се продължи с изографисване на целия храм, сподели идеите си архимандритът. Предстои и облагородяване на храмовия двор. Желанието на църковното настоятелство е северната му страна да се засипе с чакъл и натрошен асфалт. Там да се поставят маси и столове, за да може да се правят тържества.
Диляна ЦВЕТКОВА