Общество
Инструменти
Шрифт

HRR 6916 izlojba1Свиленградчанинът подреди свои фотоси в Санкт Петербург

 

Фоторепортерът на „Старият мост“ Христо Русев подреди първата си самостоятелна изложба зад граница. Свиленградчанинът представи свои снимки в Санкт Петербург в рамките на международния младежки форум по руски език и култура „Паруса русского мира“, организиран от фонд „Русский мир“. В проявата, която се проведе от 7-и до 14-и юли, взеха участие над 100 младежи на възраст между 18 и 25 години от 32 страни от цял свят. На официалното откриване на форума присъства кметът на Санкт Петербург Георгий Полтавиченко.

Христо показа на изложбата 20 свои черно-бели фотоса, обединени от темата „Балканите днес“. Част от тях са правени в Македония по време на антиправителствените протести в Скопие и след антитерористичната акция в Куманово. Има кадри и от Турция, а на други изображения са запечатани бежанци от центровете в Харманли, Любимец и Пъстрогор. В изложбата бе включена и фотографията и на импровизирана класна стая за деца бежанци от лагера в Харманли, в която доброволци преподават на малчуганите английски език. Творбата бе обявена за фотография на месец февруари на тема „Образование“ в конкурс на Европейския парламент.

Снимките бяха представени в Санкт Петербург, гр. Пушкин /Царско село/, конгресен комплекс „Особняк Кочубея“, на 50 метра от Екатерининския дворец, разказа пред „Старият мост“ 20-годишният Христо след завръщането си. Изложбата е била открита от началника на координационния център Анна Косенкова. Тези фотоси са невероятни и не могат да оставят човек равнодушен, всяка една от тях разказва цяла история, заявила Косенкова. Младежите от Донецк се разчустваха и разплакаха от снимките, направени в Куманово, защото и при тях е война, благодариха ми и казаха, че тази изложба ще им остане ярък спомен за цял живот, сподели още Христо Русев.

Свиленградчанинът, който посвети първата си изява зад граница на родителите и семейството си, получил много поздравления за работата си, както и благодарности от организаторите за своето участие. Зам.-председателят на главното управление на фонд „Руский мир“ в Москва Сергей Богданов посетил изложбата, поздравил свиленградчанина и му благодарил, че представя творбите си пред тях. Талантливият младеж бе отличен с диплом и грамота от организаторите.

Изложбата се осъществи с подкрепата на Варненския свободен университет /ВСУ/, където фотографът е трети курс, специалност „Международни отношения и право“, както и на проф. Галина Шамонина, която е преподавател във ВСУ. Предстои същите кадри да бъдат представени във Варна, Истанбул и Свиленград.

Елена МИХАЛЕВА