22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
valiaВалията на турския град Одрин - Дурсун Али Шахин, днес бе на първата си официална среща в Хасково с областния управител Добри Беливанов. По време на едночасовия си разговор в Областна администрация, двамата областни управители обсъдиха няколко важни теми във връзка с доброто сътрудничество на граничните региони.
Една от тях бе очакваното през следващата седмица увеличение на леко и тежкотоварния трафик от Европа през България за югозиточната ни съседка и последващата натовареност на ГКПП Капитан Андреево. Дурсун Али Шахин изрази своето опасение, че опашката от ТИР-ове, която се формира в двулентовия стеснен участък преди пункта, може да доведе до пътни инциденти. Той предложи при голяма натовареност на пункта тежките автомобили да бъдат отбивани на стария път там. Беливанов от своя страна увери госта си, че се търсят мерки за трайно решение на проблема и за това вече е информирал МРРБ. Директорът на ОД на МВР Хасково комисар Ангел Цанков сподели, че в момента има временно решение на проблема – при натовареност на пункта патрули спират трафика преди стеснения участък. Припомняме, че до това решение стигна сформираната преди два месеца от областния управител Междуведомствена комисия. Въпреки това комисар Цанков ще информира МВР за предложението на Али Шахин.
До няколко месеца ще заработи и Триконтактния център на ГКПП Капитан Андреево, където ще могат да се провеждат разностранни срещи между България, Турция и Гърция, информира Добри Беливанов. Той предложи в скоро време да се проведе среща на бизнеса от двете трансгранични области. Турският валия приветства това и дори посочи веднага дата за срещата – 18 август, като той самият ще бъде домакин на начинанието в Одрин.
Двамата областни управители се договориха още срещите им да са ежемесечни, за да има по-добър обмен на информация и да се работи активно за осъществяване на добро партньорство във всички сфери на бизнеса и културата.
СМ
 
На снимката: Турският валия подари на областния управител на Хасково картина. От своя страна Добри Беливанов му върна жеста с дървена гравюра, изработена от хасковски майстори.