Общество
Инструменти
Шрифт

jena20150613 170535Пластмасова жена, облечена в бели одежди, стряска посетителите на тракийската гробница край Мезек. Макетът в естествен ръст стърчи прикрит зад стената в една от камерите на древното съоръжение. Влизайки в тясното помещение, нищо неподозиращият турист се сблъсква очи в очи с фигурата, приличаща на самодива. Първата му реакция е уплашено да отскочи назад. Обикновено последва удар на главата му в ниския свод, като в най-добрия случай посетителят може да се отърве с цицина.

Каква е била целта на тази „гениална“ аранжиравка на гробницата не е ясно. Няма исторически данни жени в бяла премяна да са давали караул до главата на погребания тракийски вожд. Ако се е търсела аналогия с ботевите самодиви в „Хаджи Димитър“, те са пърхали край умиращия герой няколко хилядолетия по-късно. Може би авторите на реализирания преди две години проект на стойност над 3 млн. лева, включващ и атракцион край средновековната крепост, имат свое обяснение на идеята. Каква е тя, остава загадка. Засега ефектът от нея предизвиква единствено сърцебиене от уплаха на посетителите .

Иначе по витрините на магазините хората са виждали пластмасови манекени на жени. Струват евтино на търговците, а гледането им е безплатно.

 

Николай КОЛЕВ