29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

imgo kamion3imgo kamioni4Чакащите пред ГКПП Капитан Андреево тирове продължава да се редят на опашка в лявото платно на автомагистрала „Марица“, понякога и с километри. Въпреки че вече станаха няколко тежки катастрофи с двама загинали, организацията на движението там не е променена. Спирането в платното за изпреварване не е просто грубо нарушение, то е престъпление. На Запад, а и другаде, дори не биха си и помислили, че е възможно да паркират на магистрален път. Не само тлъсти глоби, но и затвор чака нарушителите, позволили си подобно брутално пренебрегване на правилата. В България обаче всичко е възможно. Дори и най-голямото безумие! И то със съгласието на тези, които би трябвало да регулират и контролират движението!

Ненормално, недопустимо, престъпно е да се паркира в лявото платно на магистрала! Спрените камиони са смъртоносен капан за нищо неподозиращите автомобили, движещи се по високоскоростния път. Особено нощно време и след завой, вероятността да се натресеш в последния на опашката тир е огромна. Да не говорим, ако има мъгла или вали дъжд. През летните месеци пък рискът е още по-голям заради огромния поток от гастарбайтери. Опашка от камиони има и от турска страна, там пътят e двулентов, но не е магистрален, скоростта е ограничена до 80 км/ч, а паркирането става най-вдясно на платното.

За сегашната ситуация обаче не са виновни тировете. Така им разпореждат да се редят.

Необходимо е без забавяне, веднага да се промени организацията на движението в този участък. Да бъдат задължени чакащите камиони да спират поне в аварийното платно. Да се постави необходимата пътна сигнализация за грозящата опасност. Ако това не стане, ще има още жертви. Нищо чудно някой от пострадалите да осъди държавата. Защото са виновни институциите. И не толкова заради бездействието им, колкото заради престъпно действие!

 

Николай КОЛЕВ