30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанката Петя Петрова вече има една присъда, в момента текат още дела срещу нея

 

Ловка измамничка от Свиленград завлече със солидни суми граждани и фирми. 44-годишната Петя Желязкова Петрова лъжела така изкусно, че десетки са се хванали на въдицата й. Точно колко са „ужилените“ от нея не е ясно, тъй като не всички са подали жалби. Нашенката обаче вече има влязла в сила присъда за измама в големи размери, срещу нея се водят и други дела за присвоени крупни суми. Според запознати с действията й свиленградчанката играела такъв театър пред жертвите си, че можели да й завидят професионални актьори, а лъжите на телефонните измамници изглеждали като детска игра.

Петя Петрова вече е осъдена на 2 години лишаване от свобода – условно, с изпитателен срок от пет години, с решение на Харманлийския районен съд от 29 септември 2014 г. Магистратите са я признали за виновна в това, че през април и май 2013 г. в условията на продължаващо престъпление заблудила три жени от Харманли и им причинила имотна вреда в общ размер около 18 000 лв. Най-пострадала от измамницата е Марийка Добрева, която била „ужилена“ с 15 000 лв. Другите две потърпевши олекнали с по-малки суми. Свиленградчанката се представила пред тях за адвокат. Казала им, че има начин земеделските им имоти извън регулация да бъдат преобразувани в парцели в регулация и да бъдат продадени на по-висока цена. Така успяла да източи от тях парите, срещу което им давала фиктивни разписки. Всъщност измамите били предварително подготвени. През първата половина на 2013 г. Петя пребивавала в Харманли. На свой познат там се представила за брокер на земеделски земи и му предложила да й помага в изкупуването, а той се съгласил и разкрил банкова сметка, по която да се извършват паричните операции при бъдещата дейност. Той я запознал пък със свой познат, който също бил заблуден от нашенката и помолен да й помага. През май Петя се срещала и с адвокат, казала му, че е представител на немски инвеститор, който искал да закупи земи в района и му предложила да поеме правното обслужване на бъдещите сделки, но после така и не го потърсила повече. По същия начин е заблудила и други хора – свидетели по делото. Така си е изградила цяла мрежа от неволни помощници, за да изглеждат измамите й достоверни пред жертвите. Петя е обжалвала в Хасковския окръжен съд присъдата на харманлийските магистрати. С решение от 10 декември 2014 г. обаче по-горната инстанция потвърждава постановеното от Районен съд – Харманли. Освен това „ужилената“ с най-много пари Марийка Добрева е завела гражданско дело срещу свиленградчанката и според запознати наскоро я осъдила да й възстанови парите. Другите две потърпевши също имали намерение да заведат граждански дела.

В пловдивски съд пък върви процес срещу нашенката отново за измама в големи размери. Потърпевши били три фирми - „Ратис Груп“-Пловдив, „Уотър“ ЕООД-Пловдив и „Гнайс Комерс“ ЕООД – с. Кобилино, Ивайловградско, които тя измамила с общо около 20 000 лв. Пред тях отново се представила за брокер на недвижими имоти. Фирмите й давали пари да участва в търгове за закупуване на земи от тяхно име, а Петрова ги похарчила за свои нужди.

Междувременно в Свиленград срещу нея било образувано досъдебно производство за измама на тукашна бензиностанция. Обещала да представи пълномощно от гръцка фирма и купила гориво за около 40 000 лв. Изпратила го на хора по селата, които са й го платили. Бензиностанцията обаче не е получила пари от нея. Според осведомени делото все още било висящо, защото се разпитвали много свидетели.

Наскоро в тукашната Районна прокуратура е била подадена жалба срещу Петя Петрова от свиленградчанката Ангелина К. П. Жената била „наета“ от Петя да работи като брокер на недвижими имоти във фирма „Фарма Вилач-Сирос“ ЕООД от 1 ноември 2014 г. Десет дни по-късно Ангелина получила и трудов договор, собственоръчно изготвен от Петя, и ходела на работа до 15 април т. г., но до този момент не е получила нито лев заплата. Вместо това досега потърпевшата е дала на измамничката 6 000 лв., които тя й искала на части, за да я уреди да си купи четири ниви в местността „Речните лозя“ от софийска фирма, както и два парцела в регулацията на село Дъбовец. Жената дори е взимала пари назаем, за да ги даде на мнимата брокерка. Средствата били нужни за уреждане на документите за нивите, за изготвянето на нотариални актове и др. Към жалбата на Ангелина са се присъединили още трима свиленградчани, измамени от Петя по един или друг начин – взимала им пари, а после не ги връщала, или възстановявала само част от сумата. На един от нашенците пък предложила „услуга“ през юли 2012 г. - да отиде до банката и да внесе осигуровките вместо него, за да не чака на опашката. Човекът се съгласил, дал й платежните нареждания и парите. Че бил излъган разбрал година по-късно след справка в ТД на НАП-Хасково.

Измамите на Петя датират от години назад, а броят на пострадалите от лъжите й не е ясен. Не всички потърпевши са подали жалби срещу нея. „Брокерката“, която е родом от Мезек, живеела тук по квартири. Някои от хазяите й останали не само с неплатени наеми, но и с непогасени сметки за изразходвана вода и електричество.

Преди време жертва на лъжкинята станал дори съдия-изпълнителят Кольо Крушев. Петя била в кабинета му, тъй като имала изпълнително дело. Внезапно обаче се наложило Крушев да излезе за малко и жената останала сама в стаята. На следващия месец получил тлъста сметка за мобилния си телефон. После станало ясно, че през неговия джиесем Петя си заредила ваучери за около 600 лв. По-късно съдия-изпълнителят все пак успял да си вземе парите от нея.

СМ