23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 4374DSC 4356pystrPMJСъс забавни детски игри в Транзитния център край Пъстрогор отбелязаха Световния ден на бежанеца. В празника се включиха голяма част от пребиваващите в Центъра дечурлига. За случая бяха организирани спортни състезания, имаше и занимателни игри, на които малчуганите показаха наученото по български език. Част от свиленградските мажоретки пък се представиха със свои изпълнения, а много от присъстващите на празника бежанци и техните деца пожелаха да се снимат за спомен с нашите момичета. След това за всички имаше почерпка – мекици, сладки и череши.

В момента капацитетът на Бежанския център край Пъстрогор е запълнен почти на 100 % - заети са 283 от общо 300 места в него. Около 100 от настанените са деца. Сред малчуганите има и невръстни бебета едва на по 3-4 месеца.

Световният ден на бежанеца се отбелязва за първи път на 20 юни 2001 г. и от тогава се празнува в стотици страни по света. Държавни институции, неправителствени организации, хуманитарни работници и граждани изразяват своята толерантност и подкрепа към тежката съдба на бежанците по света. Това е ден на солидарност и съпричастност към 60 милиона души, които са принудени да напуснат домовете си, за да се спасят от преследване, насилие и войни и да получат шанса да живеят в мир.

СМ