03
Пет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

7777777777777

Скандално видео, уличаващо инспектор в корупция, предизвика уволнения и рокади в автомобилната инспекция
 
Свиленградчанинът Николай Милушев стана началник на ДАИ – Хасково. Той смени на шефското място Виолета Стоянова, която остава служител в агенцията. Заповедта за назначението влезе в сила от 10 юни, като е за временно изпълнение на длъжността до провеждане на конкурс.
Николай Милушев е завършил висше образование - „Национална сигурност“. В системата на автомобилната администрация е от 2009 г. До 2014 г. е бил началник на областния отдел в Бургас. Като такъв през 2011 г. е освободен от длъжност, след което върнат обратно на поста. Уволнението му бе заради жестока катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“, взела осем жертви. Тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски сподели, че имало значителни пропуски в работата на автомобилната администрация. След месец – два свиленградчанинът е върнат на поста. През 2013 г. пък името му отново се завъртя в медийното пространство тъй като най-големите превозвачи в Бургаска област, членуващи в Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, му се опълчиха открито. Година по-късно свиленградчанинът сдаде поста, след което постъпи на граждански договор в ДАИ-София като помощник на изпълнителния директор. Назначението му за началник в хасковската структура идва дни след избухването на скандала с видето в Интернет, показващо свиленградският даиджия Петър Василев да взема подкуп от турски шофьор. Клипът придоби широка популярност и предизвика моментална реакция от страна на автомобилната администрация. Веднага се свика проверка в хасковската структура, а Петър Василев бе уволнен, макар че отрекъл това да е неговият глас. Освен него още няколко инспектори от Хасково бяха отстранени, а други – командировани в страната.
Любителското видео бе качено във Фейсбук от турски тираджия. В него глас зад кадър си иска 20 евро от шофьора, за да бъде избегната проверка на камиона. Уличаващият клип е направен благодарение на регистрираща камера, поставена на предното стъкло. На него първо се вижда как корумпираният служител на ДАИ се приближава към спрения за проверка камион. По-късно, вече до кабината и без да се виждат двамата, те започват да разговарят. Инспекторът поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Той иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, назовава цветовете на евробанкнотите. На въпрос на тираджията „Пари ли да давам?“, невъзмутимо отговаря: „Ми, к'во искаш, контрол ли да ти правя?“. След което шофьорът пита за каква сума става въпрос „Кач евро?“ (Колко евро?), а свиленградчанинът отговаря: „Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени) – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро)“. Тогава чужденецът споделя, че носи в себе си само турски пари – 100 лири. Инспекторът обаче иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкнотите. Разделят се шегувайки се с пожелание за всичко добро.
На въпрос на „Старият мост“ към Николай Милушев за мнението му за клипа, той отговори, че е недопустимо, ако това, което се вижда, е истина. Не мога да приема, че в това се изразяват контролните функции на един инспектор, подчерта новият директор. Той сподели, че приоритет в работата му щял да е решаване на проблема с кадрите. В момента тук работели четирима души, което било крайно недостатъчно.
СМ