Общество
Инструменти
Шрифт

 Назначават още 8 служители от 1 юли. Европейската комисия ни отпусна 4 млн. евро за справяне с бежанския натиск

 

Още служители ще бъдат назначени в Бежанския център край Пъстрогор. Това съобщи пред „Старият мост“ председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков. Предвижда се тук да се разкрият 8 нови работни места временно за една година. Ще се назначат настанители, интервюисти и регистратори. Имам нужда от хора, които веднага да започнат да работят, каза Никола Казаков и уточни, че преди това новите кадри ще трябва да преминат кратко обучение. По думите му една част от тях по всяка вероятност ще започнат работа от 1-ви юли. Най-малко с още 15 души ще бъде подсилен и съставът на бежанския лагер в Харманли.

Назначаването на нови служители в бежанските центрове е благодарение на отпуснатите от Европейската комисия над 4 млн. евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Държавната агенция за бежанците. Това са целеви средства, предназначени за спешни мерки за овладяване на бежанския натиск, уточни Никола Казаков. Вече е подписан договорът с Европейската комисия и към 15 юли ще разполагаме с 80 % от средствата, добави председателят на ДАБ. Предвижда се да се разкрият нови лекарски кабинети, да се осигурят допълнително лекари и преводачи, част от средствата ще се използват за подобряване условията в центровете, както и за други дейности. Ако се засили бежанският натиск, имаме финансова възможност да назначим временно още 100 души за една година, каза Никола Казаков.

Както „Старият мост“ писа, за първите месеци на 2015 г. напливът към България се е увеличил с 60 % спрямо същия период на миналата година. Имигрантите са главно от Сирия, Ирак и Афганистан. Експерти прогнозират, че се очаква през лятото потокът да се засили още повече.

Елена ГЕОРГИЕВА