17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

vasilevХасковската окръжна прокуратура се самосезира от публикации в медиите и разпореди проверка по твърденията за поискал подкуп служител от ДАИ, съобщиха от държавното обвинение. Както вече е известно, инспекторът Петър Василев бе уволнен след любителско видео на турски тираджия, в което глас зад кадър си иска 20 евро от шофьора, за да бъде избегната проверка на камиона.

Окръжна прокуратура-Хасково е възложила на сектор „Икономическа полиция“ от Областната дирекция на МВР в Хасково да извърши предварителна проверка. Предстои да бъде изискан видеозаписът с цел установяване самоличността на водача и снемане на обяснение от длъжностни лица, уточниха от държавното обвинение.

Уличаващият клип е направен благодарение на регистрираща камера, поставена на предното стъкло. На него първо се вижда как корумпираният служител на ДАИ се приближава към спрения за проверка камион. По-късно, вече до кабината и без да се виждат двамата, те започват да разговарят. Инспекторът поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Нашенецът иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, той назовава цветовете на евробанкнотите. На въпрос на тираджията „Пари ли да давам?“, той невъзмутимо отговаря: „Ми, к'во искаш, контрол ли да ти правя?“. След което шофьорът пита за каква сума става въпрос „Кач евро?“ (Колко евро?), а свиленградчанинът отговаря: „Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени) – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро)“. Тогава чужденецът споделя, че носи в себе си само турски пари – 100 лири. Инспекторът обаче иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкнотите. Разделят се шегувайки се с пожелание за всичко добро.

След като видеото се появи в публичното пространство, от Автомобилната администрация започнаха проверка по случая. Служителят е разпознат по изображението от клипа. Станало ясно, че той работи в ДАИ-Хасково от септември м. г. Със заповед от вчера (3 юни) Василев е трябвало да бъде преназначен в Стара Загора заедно с още няколко свои колеги. В четвъртък обаче от Автомобилна администрация заявиха, че е освободен. „При последвалата проверка е установено още, че служителят е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, според които всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията. Назначена е и проверка в областния отдел ДАИ - Хасково, като всички служители, отговарящи за пътния контрол са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи“, съобщиха още от Автомобилната администрация.
В друг клип, публикуван от същия шофьор, става ясно, че подкупи искат и служители на Гранична полиция на ГКПП Капитан Андреево. Там обаче сумата е доста по-малка. На последния български пост преди турската бариера водачът разговаря с жена, служител на Гранична полиция. От разговора се разбира, че тя му иска 5 евро, той предлага 2 лири и се пазарят. Шофьорът се шегува, че рушветът е „за чорба и кебап“. В страницата си в социалната мрежа турските водачи коментират, че порочната практика не е нещо необичайно в страната ни и затова винаги са подготвени с пари, които да дадат, в случай, че ги спрат за проверка в България.

СМ