25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
По традиция за празника 24 май излъчиха носителите на званията Учител и Ученик на годината в Свиленград. Отличията на призьорите бяха връчени на галавечеря в р-т „Марица“ на 21 май. На тържеството бяха представени постиженията през изминалата учебна година на 11 учители от учебни и детски заведения и на петима ученици, номинирани за наградите.UU2U1
За Учител на годината бе определена Златка Пиперова – старши преподавател по химия и опазване на околната среда в СОУ „Д-р Петър Берон“. Пиперова се справя много добре със задълженията си на учител, използвайки и прилагайки нови интерактивни методи на обучение - презентации, е-уроци, практически занимания, разработване на проекти. Осигурява активна позиция на учениците, провокира интереса им към дисциплината и ученето като цяло, мотивира ги за постигане на високи резултати. Нейни възпитаници участваха на Национална конференция „Expres yourself“ в ПУ „П. Хилендарски” с проект върху свойствата на озона и експериментирането с торове. Обучаван от нея ученик се класира на първо място в областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и се класира за участие в националния кръг. Всяка година отборът на СОУ „Д-р Петър Берон“ под ръководството на Пиперова участва в национални състезания по химия и опазване на околната среда, в които се класира на първите места. Тя инициира и участва в мероприятия, свързани с дейността на училището и осмислянето на свободното време на учениците. Работи за повишаване интереса на учениците към образователния процес и намаляване на риска от отпадане от училище. Златка Пиперова е отличена през 2011 г. с националната награда „Неофит Рилски“.
Званието Ученик на годината пък получи деветокласничката и пълна отличничка от ПГССИ „Христо Ботев“ - Елия Стоянова. С подчертан афинитет към природните науки тя успява да изяви своите знания в областта на математиката и спечели първите места в областния кръг на олимпиадата по математика и в „Цветната олимпиада“ и трето място в областното „Великденско математическо състезание“. Постига и трето място на областния кръг на олимпиадите по химия и опазване на околната среда и по география и икономика. По проект „Нова възможност за моето бъдеще“ Елия проведе двуседмична мобилна практика в Италия. Тя участва и в проект „УСПЕХ“ на клуб „Приятели на словото“, както и в проект „Толерантност и равнопоставеност“ за превенция на агресията и насилието в училище на сдружение „Шанс и закрила“-Хасково. След проведено обучение самата Елия стана обучител на своите съученици по темата. Тя е и доброволец на БЧК. Участва в инициативата „Да помогнем на децата в трудно социално положение“. Като член на Ученическия съвет в училището Елия е деен участник и организатор на училищни викторини, конкурси, граждански инициативи. Тъй като в момента на награждаването Елия бе извън Свиленград, отличието взе нейната класна ръководителка Емилия Желязкова. Елия е едно невероятно дете и напълно заслужаваше да спечели званието, каза учителката.
Носителите на „Ученик и учител на годината“ получиха специални плакети, парични награди и грамоти от Общината. Отличията бяха връчени от зам.-кмета Мария Костадинова, която е и председател на комисията, оценила номинациите за 2014 г., както и от Васил Василев, председател на комисията по образование, култура, права на човека и евроинтеграция в ОбС-Свиленград.
Наградите за просвета се определят от педагогическите съвети на учебните заведения в общината. Сред номинираните за 2015 г. учители са: Диана Димитрова – ЦДГ „Детелина“, Димитринка Пасева – ОУ „Любен Каравелов“, Елена Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев“, Желязка Димова от ЦДГ „Радост“, Ивета Михайлова - ОДЗ "Зорница", Ирина Симеонова – ОУ „Иван Вазов“, Катя Паскалева – НУ „Христо Попмарков“, Колка Иванова – ПУИ „Стефан Василев“, Росица Николова – ЦДГ „Снежанка“, Теодора Апостолова – ЦДГ „Слънце, Христина Шидерова – ОУ „Христо Ботев“ – село Левка. Номинираните за приза „Ученик на годината“ за 2015 г. са: Веселин Николов - VI а клас в СОУ „Д-р Петър Берон“, Николина Янчева - VII клас в ОУ „Христо Ботев“ - с. Левка, Силвана Иванова– VII клас ОУ „Л.Каравелов“, Станислава Славова от VI а клас в ОУ „Иван Вазов“.
СМ