Общество
Инструменти
Шрифт
Трима битови потребители са се присъединили към „Свиленград – Газ“ през 2014 г., става ясно от докладна записка на кмета Георги Манолов до ОбС. Пет пък са обществено-административните и малките стопански потребители, абонирали се за услугата през изминалата година. Това са детска ясла „Пролет“, читалище „Просвета – 1870“, новата спортна зала, „Защитено жилище“ (б. ред. в двора на ЦДГ „Зорница“) и „Ресторант с тенис кортове“. С новите абонати общият брой на включилите се в газифицирането стана 72 – 47 битови и 25 обществени. От докладната обаче се разбира, че газовите отклонения на границите на имотите по 27-километровата мрежа на дружеството създава възможност на над 1931 домакинства да ползват природен газ, което е с 1 859 повече от сега.
В докладната се казва още, че през изминалата година дружеството инкасира 91 896, 39 лв. загуби. Това се обяснявало с икономии от потребителите, навлизане на нови алтернативни източници на енергия, ниски доходи на населението, липсата на целогодишно потребление на газ. Разходите по поддръжката на уредите и съоръженията на дружеството били задължителни, независимо от консумацията, което водело до увеличението им за сметка на приходите.
Припомняме, че официалният старт на газоподаването в града бе даден на 5 октомври 2010 г. Преди пускането в експлоатация бяха направени инвестициите за 3 100 000 лв. Както е известно, газифицирането на Свиленград бе осъществено чрез публично-частно партньорство между общината и Фуат Гювен. Дружеството притежава 1 960 000 лв. акционерен капитал, от които 1 764 000 лв. са на турския бизнесмен, а 196 000 – на общината.
СМ