17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
sarnaПопулацията на зайци намалява
 
221 диви прасета преброиха авджиите от ловно-рибарско дружество (ЛРД) „Свиленград“ при пролетните таксации на дивеча. Броят им е с 9 по-малко от миналата година. Намаляването е незначително, което показва, че популацията се запазва, споделиха от сдружението. С 20 повече са регистрираните сърни – 190, а благородните елени са 48. Представителите на тези видове нямат постоянни местообитания тук, освен това при нас те не се отстрелват, обясни зам.-председателят на ЛРД Петър Вангелов. Резултатите от пролетното преброяване показват, че намалява броят на дивите зайци. Любителите на чифтето са засекли 1 223 екземпляра, а през 2014 г. те са били 1 331. Зайците са много податливи на атмосферните условия, при обилни дъждове, например, могат да се удавят подчерта Вангелов. Според данните намалява броят и на пернатия дивеч. Засечени са 2 283 яребици (със 178 по-малко от м. г.) и 41 киклика (с 24 по-малко от м. г.). Фазаните обаче са се увеличили с 80, като тази пролет са преброени 509 от този вид.
Според свиленградските ловджии недостатъчни са усилията за поддържане на нормална численост при хищниците. Илюстрация за това са чакалите, чиято бройка в региона ежегодно расте и достигна 367, а лисиците са 152. Напаст и по земята, и по дърветата стават 198-те диви котки, които са защитен вид, но пораженията от тях са даже по-големи, отколкото при чакала. Броят на дивите котки е тревожен, забранено е да се отстрелват, откакто влязохме в ЕС, което е недоразумение, тъй като видът не е застрашен от изчезване, каза Петър Вангелов. Картината при хищниците се допълва и от наличието на вълци в Сакар планина.
Впрочем, ловната таксация дава възможност да се констатира количеството, съотношението по пол, възраст, физическото състояние на дивеча. Тя е основа за планирането в ловното стопанство. Пролетната таксация се провежда преди размножителния период.
Диляна ЦВЕТКОВА