19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
kyrlej14 ухапани са потърсили помощ в спешното от началото на април
 
Кърлежите атакуваха Свиленград доста по-рано от обикновено. Обичайно акарите плъзват в средата на май, но заради топлото време и влажността препълниха зелените площи още в началото на април. Проблемът се задълбочава и заради масовата популация на плъхове, които са носители на паразитите и им помагат за оцеляването през зимата.
Освен кърлежите, и комари пак ще ни тормозят това лято. Рояци от кръвосмучещите вече са забелязани на някои места тук. В групата на Свиленград в социалната мрежа дори има публикувани снимки, на които се вижда черен облак от ципокрилите. Експерти предупреждават, че ятата комари ще са огромни и от едри кръвожадни екземпляри, каквито са обикновено край р. Дунав. Ако миналата пролет и лято се смяташе, че има бум на пиещите кръв, сега тази напаст ще е двойна и тройна - не само като лошо усещане, че бръмчат, хапят и ни сърби. Паразитолози вече алармират, че със сигурност ни чака и бум на заболяванията, пренасяни от кърлежи и комари, още от пролетта.
14 са ухапаните от кърлежи от началото на април досега, съобщиха от Бърза помощ – Свиленград. В действителност обаче засегнатите са десетки. Пред кабинетите на личните лекари ежедневно чакал поне по един пациент за вадене на кръвосмучещото насекомо. Да не забравяме, че има и такива, които не търсят лекарска помощ, а предпочитат да премахнат кърлежа сами. Това е изключително опасно, алармират специалисти от спешното. Медици посъветваха да не се отстранява акарът в домашни условия с мазнина, освен ако не сме на място, където няма лекар, който да го извади. Имало опасност хоботчето да остане в тялото. Освен това, убиването на кърлежа с горещо олио още докато е забит води до изпразване съдържанието на стомахчето му, което всъщност може да предизвика зараза - лаймска болест, кримска, марсилска и ку-треска.
Вече има изпратен свиленградчанин в инфекциозното в Хасково, тъй като решил да извади кръвосмучещото сам. В тамошното отделение още през февруари имало регистриран пациент на средна възраст, лекуван от лаймска болест. През третия месец от годината пък трима души, сред които и дете, са постъпили за хоспитализация заради лаймска и марсилска трески. Само за първите две седмици от април в хасковското инфекциозно има настанени четирима с кърлежово-преносими болести. За щастие, сред тях няма пациент с убийствената кримска хеморагична треска. Доста са случаите обаче на така нареченото „биволско око“. Това е обрив с форма на голяма елипса около мястото на ухапването и е първия симптом за активизирането на лаймска болест, съобщават инфекционисти от хасковската болница. В повечето случаи не се налага хоспитализация, но пациентът трябва да пие две седмици антибиотици и да се наблюдава за разпространяващ се обрив.
Заради по-ранната заплаха и битката с комари и кърлежи трябва да тръгне по-рано, предупреждават от здравното министерство, като се пускат писма до общините да обработят с препарати срещу кърлежи и комари рисковите зони особено преовлажнените и заблатените. Пръскане на зелените площи обаче към момента не се предвижда. Заради неподходящите климатични условия все още е рано за дезинсекция, която ще се направи по график, посочен от фирмата, избрана да извърши тази дейност, казаха от ОбА-Свиленград. Преди това Регионалната здравна инспекция следва да изпрати разпореждане за третирането, като традиционната дата е през втората половина на май. Мотивът е, че трябва да се изчака краят на пролетните дъждове, иначе те ще отмият препарата. Третирането на зелените площи в Свиленград ще се направи три пъти наземно и два пъти с хеликоптер. Точните дати зависят от времето, което трябва да е подходящо за обработката с препарати срещу опасните акари.
Диляна ЦВЕТКОВА