14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

54f6a4579791e crop 592 397

Отцеубиецът Теодор Сараколев страдал от параноидна шизофрения
 
Кървава драма се разрази вчера следобед в Любимец на ул. „Захари Стоянов“. Бившият митничар Теодор Сараколев закла баща си Георги, наръга до смърт и домашното куче. Тялото на 66-годишния родител е намерено от негов роднина и съсед, който веднага съобщил за зловещата гледка на спешния телефон 112. Изпратените на място полицаи открили починалия да лежи в коридора на жилището си със седем прорезни рани. При огледа в дома са намерени изгорени дрехи и окървавени стени и под. Там бил и Теодор, който стоял безмълвен и не успял да даде адекватни обяснения за случилото се. Бил открит и ножът, измит от кървавите следи. На местопрестъплението е извикан и съдебен лекар, а трупът е откаран за аутопсия в хасковската патология. Сараколев, който страдал от психично заболяване, пък е отведен от екип на ЦСМП в Център за психично здраве в Хасково за освидетелстване.
Отцеубиецът имал поставена диагноза параноидна шизофрения. При това заболяване потърпевшите му страдат от мания за преследване, имат звукови и визуални халюцинации и проявяват необуздана агресия. Характерното е че я насочват най-вече към членове на семейството. Вероятно младият мъж е пропуснал лекарствата си и изпаднал в криза, която отприщила яростта му, коментираха източници от разследването, пожелали анонимност. Според близки досега Теодор не е проявявал агресия. Дори обратното, държал се добронамерено към околните. Заради това бивши негови колеги и съгражданите му не могат да си обяснят станалото.
33-годишният Сараколев живеел сам с баща си, тъй като майка му, която е била библиотекарка, починала преди десетина години. Не е женен. Някои предполагат, че психическите проблеми на любимчанина се обострили още повече, след съкращаването му от свиленградската митница. Причина за отстраняването от работа преди 2 години била липсата на висше образование. От около девет месеца отново бил назначен на поста, но по заместване. Наскоро обаче титулярът се върнал и се наложило Теодор пак да бъде освободен. Предполага се, че това може да го е разтроело допълнително. Сред колегите си той бил известен с прякора Акулата.
По случая е образувано досъдебно производство по член 115 от НК. Параграфът визира умишлено убийство с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Чака се Сараколев да бъде освидетелстван и ако се докаже, че действително е невменяем, най-вероятно ще бъде освободен и настанен в психодиспансер.
СМ