25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
plyhГризачите нападали дори котки и пилета. Дератизация на канализацията не е правена изобщо
 
Огромни плъхове тормозят свиленградчани, сигнализираха наши читатели. Някои от гризачите били по-едри и от котки, които според очевидци дори се плашели от тях. В борбата срещу плъховете безпомощни се оказали и отровите. „Не знам вече какво да правя. Поставих отрова, но тя не действа. Имах три котки, които сигурно са яли от нея. Всичките умряха, а плъховете – не“, сподели Татяна Христова. Много свиленградчани са в паника заради невъзможността да се справят с вредителите. Огромните гадини са се разположили в мазетата, изгризват капачките на бурканите със зимнина и изяждат съдържанието им. Сивият плъх, който вилнее у нас, е всеяден, консумира всичко, което се изпречи на пътя му, нерядко изяжда и своите малки. Чувал съм, че дори посягали на домашните пилета, сподели Слави Цингов, който има герме по пътя за кв. Гарата. Такива гигантски плъхове никога не бях виждал, взе да ме хваща страх, каза още той.
Целият град е пламнал, заяви пък ветеринарят д-р Валери Игнатов. Около 20 % от клиентите ми идват в магазина силно притеснени да търсят спасение от плъховете, подчерта той. За масовото нашествие на мутиралите гризачи потвърди и Димитър Хърсев, който има лицензирана фирма за борба с битови и складови вредители. Много граждани се обръщат към мен за помощ, каза Хърсев. По думите му тази година популацията на гигантските мишки е скочила двойно. Това се дължало на проливните валежи, които наводнявали канализацията и гадините излизали да търсят спасение навън. При вдигането на нивото на р. Марица пък бяха залети свинарниците по пътя за Момково, откъдето се разбягаха към града пълчища плъхове. Най-ефикасното решение в борбата с гризачите според Хърсев било каналната дератизация, която обаче в Свиленград изобщо не е правена. В големите градове като София, Пловдив, Пазарджик и други тя се извършва два пъти годишно – пролет и есен, подчерта той. Общината трябва незабавно да вземе мерки иначе сме изправени пред сериозна криза, категоричен е и д-р Валери Игнатов. Плъховете са разпространители на ред изключително опасни бактериални инфекции и заболявания като петнист тиф, туберкулоза, плъхова треска, ку-треска, бяс, хеморалгична треска, салмонелоза, нематодни паразити, гъбички и тении. Те разпространяват хепатитни инфекции от няколко щама, с особено опасно при ухапване развитие. Пренасят също редица тежки вирусни инфекции, някои без известно лечение и с тежък краен изход.
Изследователи твърдят, че броят на плъховете в градовете е почти равен на населението. Склонна съм да вярвам в това“, каза леля Дима от кв. Гарата. След прокарване на канализацията в квартала гризачите толкова много се навъдили, че на няколко пъти се спъвали в крака й. Нейна съседка пък дори стигнала до Бърза помощ. Излязла да разходи пинчера си, но за миг го изпуснала от поглед и псето изскимтяло. Обърнала се да види какво става и останала изумена – огромен плъх, който бил по-голям от домашния й любимец, се готвел за нападение. Навела се да спасява кутрето и гризачът я захапал. Раната била толкова болезнена, че се наложило жената да потърси лекарска помощ.
Впрочем, плъховете са изключително хитри и интелигентни противници. Главната причина за трудната борба с тях е самата им биология. Те се размножават бързо и действат през всички сезони. Плъховете комуникират помежду си на високо ниво - с ултразвукови сигнали. Умни и паметливи са, изследват терена и си предават информация за опасностите със звуци.
Диляна ЦВЕТКОВА