15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
priemnoСтанка Славова и мъжът й взели за отглеждане 4-месечно момиченце
 
Знаете ли колко са приемните семейства в 26-хилядната община Свиленград? 100... 50... 10... Няма да отгатнете. Едва пет са! Като бели лястовици, подобни на Йовковата от разказа „По жицата“. Но историята, която искам да ви разкажа, е добра приказка с, надявам се, щастлив край. Главните герои в нея са 28-годишната Станка Славова и мъжът й Райчо. Младото семейство са най-новите приемни родители в Свиленградско. От август м. г. те се грижат за 11-месечната Пенка, която била изоставена от биологичната си майка. Справят се най-добре от всички приемни семейства в общината, подчертаха от дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) - Свиленград.
Станка и Райчо са от ромски произход. Двамата имат две свои деца – Румен на 10 г. и Слави на 5 г., които ходят на училище и детска градина. Семейството много държи малчуганите да получат добро образование. „Учила съм до 4 кл., заради което се срамувам. Искам децата ми да вземат диплома, за да имат светло бъдеще и хубава работа“, споделя Станка. Интересното е, че на времето родителите й са я спрели от школото, защото се страхували някой да не я открадне за булка. Станка не работи никъде, а се е отдала изцяло на грижите за малките. Райчо пък от доста време се труди в завода за автоаксесоари „Автомобил компонент“.
Създават семейство преди около 11 години. За разлика от много други ромски фамилии те предпочели да не вдигат шумна сватба, а да живеят на семейни начала. Преди 10 г. се ражда синът им. Тогава Станка е била на 18. Въпреки че за техния етнос доста е закъсняла с раждането на деца, тя не е съгласна с това. Дори рано станах майка, можеше още малко да момувам, подчерта тя. Не е съгласна и с ромската тенденция за многолюдни семейства. „Мъжът ми е изключително добър и се разбираме чудесно, но в много цигански семейства жените са тормозени. Това води и до развод, от което страдат най-вече децата. Когато са повече от две, след развода те обикновено биват изпращани в домове, защото майката не може да се грижи за толкова много деца“, уточни Станка. Затова подала документи в ДСП да стане приемен родител. Искала да направи добро за някое хлапе, а и винаги си мечтаела да има момиченце. Господ чул молитвите й и един ден от дирекцията се обадили да отиде да вземе Пенка. Нито за миг не съжалила за избора си.
За кратко време малката се превърна в радостта на нашия дом, казва приемната майка. Неочаквано за тях самите тя бързо се адаптирала. Дори вече започнала да ги нарича „мама“ и „тати“. За нея ние сме истинските й родители, а е и твърде малка, за да й обясним, че не е така, споделя Райчо. Той също влага огромно старание в отглеждането на Пенка. За 8 март – празникът на жената, дори й купил подарък - златни обички. Сега на 27 април пък стягат парти за първия рожден ден на момиченцето. Поканили са много гости, щяло да има и дисководещ. Румен и Слави също се вживяват в ролята си на по-големи батковци. Помагат на майка си с каквото могат. Докато Станка върши къщната работа, хлапетата играят с Пенка, която на галено наричат Пепа. В грижите по малката се включват и родителите на Райчо. Видимо е, че момиченцето е добре гледано и в отлично състояние, не скриха задоволството си от отдела за закрила на детето. По думите им Пенка е най-малкото от настанените в приемни семейства деца, което затруднява задачата на Станка за отглеждането й. Още първата вечер, когато взели момиченцето, приемното семейство се сблъскало с трудност. Малката била с остра диария и съществувала голямата опасност да се обезводни. Въпреки това Станка успяла да се справи с положението до сутринта. На следващия ден веднага завела Пенка на доктор и момиченцето се оправило. Записала я и на личен лекар.
Впрочем, биологичните родители на детето живеели в крайна мизерия и нищета. Нямали нито ток, нито вода. Постоянно се карали и четири месеца след като се родила Пенка истинската й майка Елена я изоставила с мотива, че не може да се грижи за нея. Жената има общо 6 деца, като четири от тях живеят при родителите й, а тя се грижи само за едно – тригодишната Фирдес. Всеки месец от дирекция „Социално подпомагане“ организират среща между Пенка и биологичните й родители. На последната от тях те заявили, че искат да си вземат детето обратно. Сега обитавали къща в Капитан Андреево, имали ток и вода. На 15 юни т. г. изтича срокът, отпуснат от съда за настаняване на момиченцето в приемното семейство. След тази дата служители от отдела „Закрила на детето“ ще преценят дали да върнат малката на истинските й родители. „Много ще ми е трудно да я оставя, но мисълта, че ще живее с биологичните си майка и татко, ми дава сили. Още от самото начало съм подготвена, че един ден с Пенка трябва да се разделим. Когато това стане, с мъжа ми ще си вземем друго дете“, категорична е Станка.
Всъщност, приемните семейства отглеждат деца по два начина - краткосрочно, докато се решат проблемите в родния им дом, или дългосрочно - до пълнолетие, ако нямат никого. По силата на договора, който подписват, те се задължават да осигурят на детето семейна среда и любов, както и да улесняват контактите му със собственото семейство. Ако социалният работник прецени, че те не се справят, детето бива премествано другаде. Срокът на одобряването трае 6 месеца. За да бъде дадено то, е важно и мнението на роднините и приятелите на приемниците. Важно е всичко - дори дали си бягал като малък от училище и как е завършила първата ти любов. Хората, които тепърва ще проявят интерес към тази дейност, трябва да са наясно, че наяве излиза всичко за тях - до най-личните подробности от миналото им. Така повелява опитът, пренесен от Англия и залегнал в новия Закон за закрила на детето. Искат се много кураж, упоритост и искрено желание да дадеш любов, за да устоиш. И винаги се намират хора, които го правят. Дори - съвсем по български, внасят толкова емоция във всичко това, че животът на децата заприличва наистина на песен. Както е в дома на Станка, Райчо, Румен, Слави и малката Пенка. „В България има много деца, чиито семейства нямат възможност да ги гледат и ги изоставят по институциите. Бъдете добри и ако имате възможност, вземете едно от тях“, приканва ромската фамилия.
Диляна ЦВЕТКОВА