22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

blokada1blokada2blokada3Едва стотина души се събраха на протест срещу мораториума за износа на дървесина и блокираха за 2-3 минути ГКПП Капитан Петко войвода във вторник малко преди обяд. След това, скандирайки „Искаме работа! Искаме хляб!“, се качиха на камиони и се отправиха към международния път за Турция. В района на детелината близо до магистралната отсечка за Гърция протестиращите отново излязоха на пътното платно и спряха движението за минута-две. Предварително предвидената 6-часова едновременна блокада на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко войвода така и не се състоя. Полицаите бяха повече от протестиращите, имаше и три жандармерийски коли.

Протестите са по повод забраната за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца, която вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании в България.

След протест на площад „Народно събрание“ на 18-и март представители на износителите на дървесина и дърводобивните предприятия у нас се срещнаха с Комисията по земеделието и храните. След проведените разговори от Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите. Това обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на забраната за износ.

Имаме готовност да продължим с протестните действия, колкото се налага. Няма да се откажем да защитаваме интересите на над 8000 служители в нашите фирми и няма да се съгласим с твърдението, че ние сме виновни за незаконната сеч в България. Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни“, каза Димитър Николов, износител на дървесина. Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато мораториумът не бъде отменен.

Повод за реакцията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества е решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, което е в сила от 10 март.

СМ