17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград не даде ход на станалото вече историческо дело на жепейците за крадени плазмени телевизори. То бе насрочено за четвъртък – 18 март. В съдебната зала се явиха половината от 48-те свидетели и 4 вещи лица. Процесът обаче не тръгна, тъй като единият от подсъдимите е нередовно призован. Сега делото е насрочено за 15-и април.

Както „Старият мост“ писа, прословутото, точило се с години мегадело за отмъкнати 42 плазми за 50 400 лв. от влак на жп гара Свиленград, бе върнато за разглеждане от местната Темида. Това реши Хасковският окръжен съд, след като тукашната съдийка Мария Дучева го прекрати и поиска допълнително разследване от прокуратурата поради допуснати процесуални нарушения. Държавното обвинение обаче протестира акта на Дучева и окръжните магистрати отсъдиха в негова полза.

Така Дучева отново трябва да гледа делото, тъй като всички останали съдии от Районен съд – Свиленград са си направили отвод по процеса. Ако междувременно тя бъде назначена от Висшия съдебен съвет в палатата в Сливен, за където е одобрена, най-вероятно ще се наложи тук да бъде командирован правораздавател от другаде, за да приключи делото на жепейците.

Както е известно, процесът за откраднатите плазми от жп гарата в Свиленград се точи от 2007-а до 2012 г. При разпитите на 48-те свидетели пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. В резултат на съдебното дирене обвиняемите бяха оправдани. Върховният касационен съд обаче по предложение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев върна делото за ново разглеждане. Оправдателната присъда на петимата – Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена.

Съдебната сага по процеса продължи като турски сериал. Тъй като всички свиленградски съдии си направиха отвод, делото бе разпределено да се гледа в Харманли. От съда там обаче се опитаха да го прехвърлят на специализираната прокуратура с мотив за съмнение за участие на организирана престъпна група. Прокуратурата протестира решението на съда пред по-горна инстанция и делото отново бе върнато в Свиленград и разпределено на съдия Мария Дучева. От своя страна тя отново препрати обвинителния акт в прокуратурата. И това решение обаче бе отхвърлено.

Междувременно един от бившите обвинени по делото – Николай Тодоров, осъди държавата за причинени морални страдания поради незаконно повдигнати срещу него обвинения.

СМ