23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Съхраняването и оползотворяването на отпадъците бяха разисквани на екосеминар на германското посолство в София

 

90 млн. тона храни всяка година се изхвърлят в ЕС. Това е близо половината от цялото количество произведени хранителни продукти в Евросъюза. В световен мащаб делът на този вид отпадъци е 1/3, като в развитите страни е доста по-голям. Тези шокиращи факти са изтъкнати в получилия световно признание документален филм „Taste the Waste“ на германския кинодокументалист и автор на книги Валентин Турн. Прожекцията се състоя в София по време на организирания от посолството на Федерална република Германия двудневен семинар за журналисти „Екология – от личния пример до институционалния ангажимент“. Филмът разкрива безумното разхищение на храни, последствията от което водят до остри екологични и социални проблеми. Авторът е взел мнения на потребители и производители от различни страни, които споделят потресаващи данни и практики как и защо се изхвърлят на боклука дори годни за употреба продукти. Огромна „заслуга“ се пада на големите търговски вериги, които, за да поддържат по-високи цени и привличат повече клиенти, изхвърлят стоки дори с неизтекъл още срок на годност или с недотам добър търговски вид /например криви краставици, дребни или прекалено едри зеленчуци, наранени опаковки и др./. Разтърсващи са и кадрите във филма от африканския континент, където хиляди хора умират от глад. „Живеем в свят на крайности – на свръхпроизводство и на глад, на разхищение и липса, и това не трябва да продължава повече така“, сподели Валентин Турн на обсъждането след прожекцията на филма. „В Германия вече се разгръщат различни инициативи за максимално оползотворяване на продукти – създават се пунктове за събиране на храни /хранителни банки/, изготвят се образователни програми, предприемат се законодателни инициативи и др. Целта е да се подтикнат институциите и обществото не само да се пести, но и да се подпомагат нуждаещи се“, подчерта документалистът.

Всяка година пък 10 млн. тона стари електроуреди в ЕС излизат извън употреба, а в света – 50 милиона, като ежегодно ръстът е 3-5 %. Тези данни посочи в доклада си на семинара д-р Ралф Брюнинг, председател на Асоциацията на немските инженери. В Германия над 1 млн. тона стари електроуреди се изхвърлят, като само от домакинствата – над 650 хил.кг, което прави 8 кг на жител. В България общото количество е 50 хил.т годишно, или 5 кг на жител. Най-висок този дял е скандинавските страни – 17 кг на човек. Огромните количества водят не само до опасно замърсяване на околната среда, но и до неразумно разхищение на суровини и материали, посочи д-р Брюнинг. През 2012 г. ЕС е приел нов регламент за събиране на електроуреди, в Германия е създаден и специален закон. За да не се изхвърлят хаотично, уредите трябва да се оставят на събирателни пунктове или пред домовете, откъдето да се вземат за транспортиране. Един от най-важните въпроси в Германия сега е тяхното рециклиране, като отговорността е разпределена – събирането на уредите от страна на общинските власти, а рециклирането им - от производителите. В общините има назначени шерифи по отпадъците, които контролират този процес, разясни Ралф Брюнинг. Ако се установи изхвърляне на ел. уреди на нерегламентирано място, се води разследване, издирва се извършителят и съответно се санкционира, подчерта той.

Използване вместо унищожаване – това ще бъде и акцентът на Европейската седмица за намаляване на отпадъците през ноември т. г., изтъкна Мириам Данне, координатор за Германия и представител на Съюза на общинските предприятия в Берлин. Рециклирането на уредите, преработката на опаковките, оползотворяването на храните/ само в Германия едно 4-членно семейство изхвърля годишно около 400 кг хранителни продукти/ са основните въпроси за разрешаване, подчерта тя. Найлонови торбички са проблем номер едно в Германия, каза тя. Годишно всеки гражданин използва средно 176 найлонови торбички, като европейската цел е до 2025 г. те да бъдат намалени до 40. Една от задачите е и въвеждането на пластмасови бутилки за многократна употреба – до 50 пъти. В Германия през 2013 г. е приет Закон за отпадъците, кокто и Програма, които да регулират тези процеси. Такива са и отговорностите на Съюза на общинските предприятия в Берлин, в който членуват над 1400 комунални предприятия. Разнообразни са инициативите, които те извършват. Например акции за събиране на стари телефони, партита за размяна на дрехи, споделяне на храни, игри с деца за обучение и др.

Въпросът с изхвърлянето, съхранението и оползотворяването на отпадъците е един от най-важните, заяви при срещата си с журналистите на семинара Н.Пр. Посланикът на Германия Детлеф Лингеман. Ние, в Германия, сме пионери в тази област, всички партии са включили темата за опазването на околната среда в програмите си. Създадохме закон, имаме приета практически ориентирана програма, целта е гражданите масово да приемат решаването на този проблем като своя кауза. В момента в Германия се води широка дискусия за повторната употреба на ел. уредите и оползотворяването на храните. Силно застъпено е доброволчеството, подчерта посланик Лингеман.

Николай КОЛЕВ