26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

torreavto

Харманлийският превозвач поема всички линии от Свиленград до Пловдив и София. Кметът задължително трябва да сключи договор с фирмата, реши Административният съд. Договор още не е сключен, в 6 ч. в понеделник няма да има автобуси до София и Пловдив

 

След продължили две години съдебни дела „Торре“ ЕООД – Харманли измести от автобусните линии от Свиленград до Пловдив и София и обратно досегашния превозвач – фирма „Бойдеви“. От 15 февруари, когато изтича договорът на „Бойдеви“ с общината, пътническият транспорт по тези дестинации трябва да поеме единствено харманлийското дружество. Други опции няма.

Това реши окончателно Административният съд в Хасково, който с определение от 6 февруари постанови предварително изпълнение на обжалваните от Бойдев заповеди на кмета Георги Манолов за възлагане на обществения транспорт като единствен законосъобразен изход.

 

Въпросното определение на съда и заявление за изпълнението му са подадени в Общинската администрация, но отговор оттам и покана за сключване на договор до четвъртък не са отправени към „Торре“. „Дори в петък да ми се обадят, аз не мога да подпиша контракта, тъй като отсъствам. Пък и ми е нужно технологично време, за да организирам превоза до Пловдив и София в 6 ч. сутринта“, заяви пред „Старият мост“ управителят на фирмата Георги Георгиев.

 

Това на практика означава, че в понеделник в 6 ч. сутринта няма да има автобус за София. Ако все пак транспортът бъде осъществен от досегашния изпълнител – „Бойдеви“, то тази дейност ще бъде нелегална, но не вярвам някой да поеме подобен риск“, каза юристката на „Торре“ Гергана Георгиева.

 

„Торре“ спечели обявения от Община Свиленград конкурс за обществен превоз в края на 2012 г. Вместо обаче трите линии – две до София и една до Пловдив, да се възложат на фирмата, се проточиха двугодишни съдебни дела.

 

Офертата на „Торре“ бе обявена за най-добра при отваряне на конкурсните книжа на 27 декември 2012 г с. Договор обаче не бе подписан. След мистериозно мълчание за резултатите по-късно конкурсът, в който участваха още две фирми - хасковската „Поли“ и свиленградската „Бойдеви“, бе анулиран с мотив, че от ДАИ са отказали да подпишат протокола на комисията.

 

Общинският съвет гласува предложението на градоначалника да бъде проведен нов конкурс. По докладна записка на Манолов тогавашният областен управител Ирена Узунова възложи на кмета на Свиленград да сключи двугодишен договор с която фирма той прецени. Така превозваческата дейност по маршрутите до Пловдив и София продължи да се изпълнява от „Бойдеви“ ЕООД. Срокът от две години е максимално допустимият по закон.

 

„Торре“ атакува в съда решението на Общинския съвет, взето на 31 януари 2013 г., за насрочване на нов конкурс. И Административният съд в Хасково, и Върховният административен съд обявиха това решение за незаконосъобразно. Със закъснение от два месеца кметът на общината подписа договор с харманлийския превозвач за линиите  до София в 5 ч. сутринта и в 8 ч. за Пловдив, считано от 15 септември 2014 г. Веднага конкурентната фирма „Бойдеви“ изненадващо свали цената на билета до столицата от 25 на 10 лв., а „Торре“ вози за 15 лв., каквато е била офертата му в конкурса.

 

 В изпълнение на съдебно решение Манолов издаде заповеди, с които за спечелил конкурса се обявява „Торре“. „Бойдеви“ ЕООД обжалва в съда тези заповеди, но загуби. Дружеството протестира в момента във Върховния административен съд и определението от 6 февруари т. г. на хасковските административни съдии.

 

 „Нашата фирма ще заведе срещу общината дела за обезщетения за претърпените загуби и пропуснати ползи в продължение на повече от две години – заяви Георги Георгиев. - Ние продължаваме да плащаме всеки месец за наетите автобуси, сключили сме редица договори за техническа поддръжка, трудова медицина, наем на гаражна площ. От друга страна, ежедневно губим от това, че не сме реализирали приходи от продадени билети. Това са загуби и пропуснати ползи за хиляди левове, които общината ще трябва да ни заплати.“ Управителят на „Торре“ подчерта, че цената на билета до София остава същата, която е предложил в офертата си на конкурса – 15 лв.

 

Рейсовете от Свиленград в 5 ч. за София и 8 ч.  за Пловдив ще продължат да се изпълняват редовно, каза още Георгиев.

 

СМ