19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сградата на културната институция продадена на сина на хазартния бос Суди Озкан

 

Градската библиотека на Свиленград, културна институция с дълголетни традиции, ще бъде преместена в някое от помещенията на местното читалище „Просвета“. Така библиотеката ще се върне на същото място, откъдето бе махната през 1996 г. поради липса на достатъчно пространство за съхранение на фондовете. Тогава бе реконструирано и тържествено открито от министър Илчо Димитров зданието на бившата градска баня в самия център на града.

Дислокацията се налага, тъй като сградата на библиотеката вече е продадена на сина на турския хазартен бос Суди Озкан – Енис. Той се сдоби с имота „на пъпа“ на Свиленград при сделка за 450 хил. евро. Компанията му „Кинг адвъртайзинг“ е придобила имота от публичното дружество „Актив пропъртис“, което съобщи за продажбата чрез Българска фондова борса. Това е пореден придобит имот от фамилия Озкан в Свиленград, където развива хазартен и хотелски бизнес, подчертава в. „Капитал“.

От съобщението за сделката е видно, че страните са се споразумели плащането по нея да стане с частично разсрочване до 28 ноември 2015 г., тъй като дотогава върху имота била учредена ипотека. Проверка на „Старият мост“ обаче показа, че задълженията по ипотеката, направена някога от братята Бойко и Христо Яневив в полза на „Актив пропъртис“ в местен клон на банка, към настоящия момент са „изчистени“.

Самият обект представлява урегулиран поземлен имот с площ 2 749 кв. м с едноетажна сграда със застроена площ 383 кв.м и пералня от 675 кв.м. Тези активи са оценени на 611 хил. лв. в счетоводния баланс на дружеството „Актив пропъртис“ за третото тримесечие на миналата година. Имотът бе общински до 2007 г., когато кметската управа го продаде на местния бизнесмен Христо Янев за около 1 300 000 хил. лева. В договора той пое ангажимент да осигури 200 хил. лв. за преместването на библиотеката в сградата на бившия общински съвет до стария мост над Марица. Както „Старият мост“ писа, още на другия ден след покупката обаче Янев продава имота на „Актив пропъртис“, а ангажиментът за инвестиция от 200 хил. лв. не бе изпълнен. Последва съдебно дело, заведено от общината. И на трите инстанции сделката между фирмата на Янев „Грийн холдинг“ и „Актив пропъртис“, в която пък участва друг свиленградчанин – Димитър Русев, бе обявена за недействителна. Атрактивният имот бе върнат на „Грийн холдинг“ и послужи за обезпечение на вземанията на общината, която бе извадила изпълнитнелен лист. До настоящия момент дължимата сума с лихвите нарасна на 375 хил. лв., които след последната сделка вече са платени в местната хазна.

Новият купувач на имота в Свиленград е регистриран като дружество, развиващо рекламна и информационна дейност. То е собственост на Енис Анибал Озкан. Фамилията му е сред големите инвеститори в областта на хотелския и хазартния бизнес в страната и вече притежава обекти в Свиленград. Един от тях е сградата на бившия Младежки дом, която бе превърната в казино, посочва в. „Капитал“. Районът е смятан за перспективен за този вид дейност, тъй като е на границата с Гърция, откъдето привлича платежоспособни клиенти, и Турция, където хазартът е забранен. Нещо повече – още преди години кметът инж. Георги Манолов в обширно интервю пред централната преса заяви намерението си да превърне Свиленград в „Лас Вегас на Балканите“.

СМ