14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
ШрифтJoasenХасковският окръжен съд се произнесе за екстрадицията на Фриц Жули Жоашен, обвинен от френските власти за тероризъм и участие в престъпна група, свързана с братята Куаши. Пред магистратите обвиняемият даде съгласието си да бъде репатриран.

Той обаче формално ще има още 3 дни за размисъл, в които може да промени становището си. Така окончателното дело за експулсирането му по искане на френските власти ще бъде следващия вторник.

По време на делото председателят на съда в Хасково Стратимир Димитров подробно разясни на французина последствията от неговото доброволно съгласие, както и принципа на особеността. Той гласи, че когато една държава предава на друга лице въз основа на европейска заповед за арест, страната, на която е предаден, няма право да го разследва и съди за друго престъпление, освен за посоченото в заповедта за арест. Така, например, ако Жоашен бе екстрадиран по първата заповед за отвличането на собствения си син, разгледана от съда броени минути по-рано, той можеше да оттърве преследването в тероризъм.

В залата бяха посочени и някои от основанията за издаването на втората заповед, подписана от прокурор към Главния съд в Париж на 11 януари. Освен засечените контакти с Шариф, единият от братята Куаши, които обляха Париж в кръв, Жоашен е пътувал в автобуса за Турция с компания, забъркана в терористична дейност. Единият от спътниците му бил осъждан в Ирак през 2006 година за незаконно влизане в страната. В рейса е била и жената на Танер Бошнак, който в момента лежи във френски затвор за тероризъм. Сестрата на третия му спътник пък била разследвана за трафик на бойци за Сирия.

Въпреки тежкото обвинение – участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, Жошен отново даде съгласие да бъде екстрадиран. В залата стана ясно, че максималното наказание за това престъпление във Франция е 10 години затвор. Така от днес започва да тече тридневен срок, в който Жоашен може да преосмисли съгласието си. Ако това не стане, той ще бъде предаден на френските власти.

СМ