23
Нед, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Починалите пак изпреварват родените

 

Над два пъти повече са разводите през 2014 г. в община Свиленград в сравнение с предходната 2013 г. Това показва статистиката от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ в ОбА. Миналата година брака си са разтрогнали 36 двойки, докато в предишната 2013 г. са се разделили 15 семейства. В община Любимец не се отчита такъв ръст при разводите, като там брят им през последните две години е еднакъв – 8.

В същото време се отчита лек спад в гражданските бракове. 65 двойки от Свиленград и 15 от Любимец са се врекли лани във вечна вярност. През предходната 2013 г. пък заветното „да“ са си казали 71 свиленградски и 18 любимецки двойки. Служители с дългогодишен стаж в отдел ГРАО споделиха, че през последните години броят на браковете се запазва около тези стойности, но е незначителен в сравнение с преди двадесетина години, когато е имало по 4-5 сватби на седмица. Според специалисти причината да намалеят гражданските бракове била, че много от младите хора са отишли да живеят в големите градове в страната. Немалък е процентът и на тези, които заминават да работят в чужбина. През последните години расте броят и на двойките, които избират да живеят на съпружески начала, без да вдигат сватба и без параф.

И през 2014 г. починалите са повече от новородените, показват данните от ГРАО. Предалите Богу дух жители на община Свиленград са 281, като 73 от тях са от селата, а 208 – от Свиленград. В същото време родените миналата година са 211. Съотношението на дошлите на бял свят момичета и момчета е по равно – 105 от бебетата са наследници на Ева, а 106 – на Адам. 18 наши жители пък са родени в чужбина. Те са отрочета на емигрирали свиленградчани в Испания, Гърция, Португалия, Англия, Италия и др.

Доста по-негативни са данните за община Любимец, където починалите са двойно повече от новородените. През 2014 г. предалите Богу дух са 204, а появилите се на бял свят – 91.

Елена МИХАЛЕВА