17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

semeistvo11Случвало ми се е хищници да нападат стадото по време на паша, но не се страхувам, заяви 27-годишната Димитрина Хубенова, която е дипломиран инженер-химик

 

40-годишният Николай Конопов и съпругата му Димитрина отглеждат 130 кози в Костур. Двамата живеят от 4 години в свиленградското село, като са единствените млади хора в него. Третият член на семейството им е на 2 години и 8 месеца и се казва Георги.

Николай и Димитрина купили къщата в Костур през 2009 г., наложило се да направят и ремонт. За Никулден на следващата година взели първите 20 кози и така започнали. Постепенно увеличавали животните, като в момента стадото им наброява 130 добичета. Гледаме ги сами, защото все още не можем да си позволим да плащаме на пастир, сподели 27-годишната Димитрина, която е инженер химик, завършила е ХТИ „Асен Златаров“ в Бургас.

Преди да се заселят в Костур Николай работел в чужбина – в Норвегия и Швеция. Докато учела, Димитрина ходела при него през ваканциите. Като завършила образованието си двамата решили, че искат да се установят в България. Не ни се оставаше в чужбина, дойдохме си в Свиленград, но не успяхме да си намерим работа, много трудно беше, каза Димитрина. Затова решихме да заживеем на село и да се захванем с животновъдство, допълни младата жена.

Двамата сами се грижат за стадото. Редуват се да пасат животните и да гледат малкия Георги. Понякога се налагало да оставят малчугана при съседката. Всеки ден трябва да извеждаме козите на паша, дори и в снега, не може да се хранят само с фураж, каза Николай. За доенето вече са си купили апарат, но в началото две години са го правили на ръка.

Първоначалната им идея била с разрастването на стадото да си направят и мандра. Специалните изисквания към този род обекти обаче се оказали непосилни за тях. Досега не сме участвали и по програма, защото там условията са много обвързващи, сподели Димитрина. По думите й тази година за пръв път са взели пасища, за да участват с проект. Едно от изискванията обаче било да имат техника. Ние нямаме възможност да купим техника и затова я караме така без проекти, имаме идеи, но не можем да ги реализираме, добави младата жена. Така доходите на семейството в момента се свеждат до субсидиите, които се плащат на глава животно, както и на получените средства от предаденото мляко. Ярета за продан не отглеждам, няма никаква рентабилност, оставям само женските, за да се увеличава стадото, каза Николай. Млякото пък се изкупувало от мандрите по 65-70 стотинки литъра. В началото имали проблеми с пласирането на суровината. Мандражиите не искали да отидат на място, ако нямат гарантирани минимум 90 литра на ден. Сега друг животновъд в Костур отглеждал 300 кози, заедно с него събирали млякото и идвала фирма от Пловдив да го изкупува. Младите фермери казват, че нямат проблеми с плащането на субсидиите, но средствата не им достигат, не могат да си покрият разходите. Понякога се налагало да вземат заем, родителите им също помагали. Отивам до магазина само за най-необходимото, сподели Димитрина. Основните им хранителни продукти били от личното стопанство. Имали градина с 40 овощни дръвчета. В другата отглеждали различни зеленчуци, приготвяли си и зимнина. Младите животновъди имат още 3 крави, 30 кокошки, прасе с три прасенца, кон и 6 кучета. Надяват се кучетата да ги пазят от чакалите и вълците. На Димитрина се е случвало докато пасе козите посред бял ден хищници да нападнат стадото. Почнах да викам, кучетата въобще не реагираха, стояха до мен и не мърдаха, разказа Димитрина. Една коза изчезнала, а други две били нахапани от чакал.

Въпреки трудностите Димитрина и Николай имат желание да продължат да се занимават с животновъдство и правят инвестиции в стопанството си. Ако не им потръгне обаче, ще търсят късмета си в чужбина. Дали сме си срок от три години, ако нещата не се подобрят, ще заминем, сподели Димитрина.

Елена МИХАЛЕВА