25
Чет, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

bebeОтбелязваме празника с благотворителен концерт „За едно дете повече“

 

Днес Светата ни църква чества празника Въведение Богородично. Когато Света Богородица навършила три години, праведните й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Светата Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход. За почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по петнадесетте стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захарий въвел Мария в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само той.

Йоаким и Ана принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословията на свещениците, се върнали с роднините си в Назарет. Малката Мария живеела в храма, като се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Светото Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение да стане майка на всички човеци, като роди Спасителя на света Исус Христос.

Празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Затова днес Църквата се обръща с майчинска грижа към всички нас и ни приканва да стоим непоколебимо върху твърдата скала на Вярата, Надеждата и Любовта, трите основни добродетели, върху които се крепят основите на християнското семейство и младежта.

С традиционния благотворителен концерт „За едно дете повече“ пък отбелязваме празника в Свиленград. Организаторите - духов оркестър „Костадин Манов“, фондация „Искам бебе” и НЧ „Просвета 1870“, и тази година очакват в салона на читалището да присъстват стотици поддръжници на каузата. Музикалното събитие започва в 18 ч. Два часа по-рано ще се проведе среща разговор с представители на фондация „Майки за донорството“. Темата ще е „Донорството на генетичен материал – още една надежда за бебе“.

СМ