30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Магистратите: Полицията и ДАНС си свършили непрофесионално работата

Сребрьо Сребрев и синът му Михаил освободени поради липса на достатъчно доказателства

Апелативният съд в Пловдив пусна на свобода срещу подписка бащата и сина Сребрьо и Михаил Сребреви, задържани за 112 кг хероин.

Двамата свиленградчани обжалваха пред Апелативния съд в Пловдив мерките си „задържане под стража“, наложени от Хасковския окръжен съд на 14-и ноември.

В съдебната зала в Пловдив днес Сребрьо Сребрев се закле, че не е пипал чувалите с дрога и няма нищо общо с нея.

Според апелативните магистрати неправилно предишната инстанция е преценила, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка. Доказателствата по делото, събрани на този етап, не обосновават в достатъчна степен извода, че двамата обвиняеми са извършили деянието, в което са обвинени.

Съдът прецени, че реализираната от правоохранителните органи акция е професионално неиздържана и са нужни значителни по обем допълнителни усилия от разследващата институция за установяване съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение.

Съдът прецени, че няма достатъчно безспорни доказателства за извършено престъпление и пусна бащата и сина с най-леката мярка за неотклонение – подписка. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сребрьо Сребрев и синът му Михаил бяха задържани за 112,320 кг хероин, открити край село Щит, на метри от границата с Турция. Дрогата на стойност 13,5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на нарочения на 12 ноември брифинг за оповестяване на акцията. Тя е проведена в нощта на 10 срещу 11 ноември. Дрогата е открита в депо, прикрито под храсти в силно пресечена местност на 15 - 20 метра от 309-та гранична пирамида, обясни Лазаров. Той допълни, че двамата задържани са развивали легална земеделска дейност в района и под нейното прикритие са се занимавали с дрогата. Главният секретар отчете, че успешната операция по задържането на огромното количество хероин е в резултат на активните мерки на министерството срещу наркотрафика. По неговите думи заради засилените мерки по ГКПП в страната пренасянето на дрогата е започнало да става през зелена граница.

Наркотикът е открит при обход на патрул на Гранична полиция в района на с. Щит при регулярна акция за пресичане преминаването на нелегални на територията на страната. Мястото било блокирано от униформени с бронежилетки и автомати. Цяла нощ граничните полицаи прекарали в очакване, скрити в шубраците. На сутринта Сребрьо Сребрев се приближил към чувалите и дебнещите го полицаи се нахвърлили върху него. Заловили и сина му, който бил в намираща се наблизо нива.

По решение на Хасковския окръжен съд двамата бяха оставени в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. При гледането на мярката им на първа инстанция защитата на двамата обвиняеми поиска те да бъдат освободени, защото не са представени доказателства за съпричастност към хероина. Според адвоката му, Сребрьо е бил арестуван на разстояние 10 метра от дрогата и не я е докосвал изобщо. По тази пътека минавали много местни хора и всеки от тях би могъл да бъде задържан. Ами ако оттам беше минала учителка по музика? Тогава какво щяхме да правим?”, пледира тогава в съдебната зала адвокат Веско Георгиев, защитник на Сребрьо Сребрев.

СМ