21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

nor2Англичаните от Костур отвориха магазинчето в центъра на селото, чиито собственици – Карю и Радка Костадинови, загинаха в жестока катастрофа в началото на септември. След трагичния случай дюкянчето хлопва кепенци, докато Норел Гордън и семейството му не решили, че малката бакалийка трябва отново да заработи в памет на починалите съпрузи. Карю и Радка бяха изключително добри и отзивчиви хора, много е важно за нас магазинчето им да продължи да работи, сподели главата на семейството Норел Гордън.

Не го правим за пари, а в памет на Карю и Радка, всичко това е за тях, искам хората да го знаят, добави той. В подкрепа на думите си новият стопанин показа табелата „Магазин Радка и Карчо“. Аз я сложих, за да се знае името на магазина, обясни Норел. На видно място във фоайето пък са поставени големи снимки на загиналите съпрузи, а между тях стои надпис „В памет на Радка и Карю Костадинови“. Така никой няма да забрави Радка и Карю, а това е смисълът на всичко, подчерта Норел. По стените редом с фотоси на исторически карти от Балканската война, семейство Гордън са закачили снимки от Лондон, където живееха преди да дойдат в Костур, от Америка, Канада. Сложили сме и фотографии от Ямайка, защото там е родена съпругата ми Ивон, сподели новият съдържател на магазинчето в свиленградското село.

В дюкянчето има предимно стоки от първа необходимост – олио, ориз, захар и др. Три пъти в седмицата се доставя хляб. Предлагаме също банички и милинки, днес всички закуски се изчерпаха, каза с усмивка Норел Гордън. Той е подготвил и раздава на клиентите си шопинг карти. Целта е да не се объркат сметките на хората, тъй като често пазарували на вересия и се разплащали веднъж месечно. Магазинчето предлага и доставка по домовете. Тук живеят предимно възрастни хора и мисля, че ще се налага да им носим необходимите стоки в къщи, обясни новият стопанин. Телефонният номер за заявки е изписан на табели в дюкянчето. Сложен е и ценоразпис на топли напитки, написан на два езика – български и английски. За хигиената в помещението, както и за съхранението на продуктите се грижи съпругата Ивон. В Англия тя работеше като готвач в ресторант и знае как трябва да се съхраняват различните хранителни продукти, обясни Норел. Както е според изискванията, магазинчето си има и касов апарат.

Доволни, че дюкянчето работи, са и жителите на селото. Два месеца ни беше много трудно, дори за най-дребното трябваше да ходим до Младиново, сподели 27-годишната Димитрина Хубенова, която заедно с мъжа си Николай и 2-годишния им син живее в Костур. Преди две години през зимата, когато имаше силна снежна буря, две седмици нямахме ток, не ни носеха и хляб, добре че беше тогава магазинчето на Карчо, купувахме си брашно и си правехме сами хляб, добави младата жена. Сега хората са благодарни на английското семейство, че дюкянът отново е отворен.

Семейството на Норел Гордън купи къщата в Костур преди 8 години. В началото поданиците на кралица Елизабет идваха тук само през ваканциите. От две години Норел, Ивон и трите им деца живеят постоянно тук. Теа е в шести клас, учи в Свиленград. Има двама братя, които са по-големи от нея – Рийс и Антон. 19-годишният Рийс е завършил тази година образованието си. Споделя, че в Костур се чувства по-добре, отколкото в Свиленград, защото в града не всички гледали с добро око на хора с техния цвят на кожата. Аз говоря български и разбирам какво казват хората, чувал съм и обидни думи по мой адрес, сподели момчето. Когато решили да се заселят за постоянно в Костур, Рийс накарал баща си да му обещае, че повече няма да работи. Като му хрумна идеята да отворим магазина, той се допита до мен, а аз не можех да го спра, магазинът е важен за нас, така никой няма да забрави Радка и Карю, сподели Рийс.nor1

Елена МИХАЛЕВА