15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Масова психоза е обхванала жителите на с. Малко градище след зверския побой над Мавруда и Боню Добреви миналата седмица. Хората се страхуват да излизат от домовете си след залез слънце. В събота (15 ноември) ще бъде свикано общоселско събрание. На него ще се разисква въпросът за връщане на частната охрана. Както „Старият мост“ пръв писа преди време, Малко градище бе първото село в област Хасково, което си нае охранителна фирма. Тъй като кражбите стихнали, повечето жители се отказали от услугите на гардовете. Двайсетината лева, които трябвало да плащат, им се видели много и решили още през юни т. г. да освободят охранителите. След зверския побой над възрастните хора почти сигурно е, че на събранието ще бъде решено отново да се потърсят услугите на охранители.

Част от жителите на Малко градище искат и изселване на ромските фамилии-дървосекачи от селото. Те са на мнение, че именно някои от дърварите са посегнали на старците в кървавата нощ на 3 ноември. Свързахме се с кметицата Татяна Топалова, която заяви, че не вярва ромите да са извършили подобно злодеяние. „Те са в село от доста години. Досега е нямало такова зверско посегателство над жители тук. Не може да се говори за изселване на семейства преди да се докаже кои са виновниците“, категорична бе Топалова. По думите й в момента в селото е засилена полицейската охрана и хората трябвало да бъдат по-спокойни.

Междувременно, на 11 ноември баба Мавруда и дядо Боню бяха изписани от болницата. Състоянието им е стабилизирано, но на този етап ще останат да живеят у дъщеря си в Свиленград. Техни роднини ни споделиха, че от полицията провеждали разпити на заподозрени лица. Все още обаче не са установени извършителите на побоя.

Припомняме, че трима маскирани нахлуха в дома на Боню и Мавруда Добреви. След като ги пребили от бой се насочили срещу тях с резачка. Преди да оставят старците на мира извергите задигнали 2500 лв. от тях. Кървавото меле предизвика голям общестевн интерес. Хората са потресени. Зверството в Малко градище бе разискано и в парламента на 5 ноември. От трибуната депутат от „Атака“ попита служебния министър-председател Георги Близнашки какво се прави по случая и докъде е стигнало разследването по разкриване на биячите на Боню и Мавруда Добреви. От своя страна Близнашки определи посегателството като „грубо, брутално и грозно злодеяние“.

Диляна ЦВЕТКОВА