15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Трима ученици от Свиленград са сред избраните стипендианти на фондация „Каритас“ за учебната 2014/ 2015 г. Деветокласникът от „Професионална гимназия по компютърни технологии и системи“ - град Правец, Ясен Георгиев ще получи основна стипендия. Тя му носи 500 лв. за цялата година, 200 лв. под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, както и достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии“.

Преди да замине за Правец Ясен учеше в ОУ „Иван Вазов“. Той многократно е печелил най-различни форуми. На Националната олимпиада по информационни технологии 2013 остави зад гърба си 150 участници и завоюва първо място.

Друга наша ученичка - Златомира Паскова, е наградена с поощрителна стипендия. Златомира е участвала в конкурса в направление „Езикознание“. В момента е в 12 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“. Десетокласничката от СОУ „Д-р Петър Берон“ Василия Костова също е с поощрителна стипендия от националния конкурс. Василия завоюва отличието с есето си „ Когато човек не може да избира, той престава да бъде човек” (Антъни Бърджис). Двете ще получат виртуален ваучер за книги на стойност 200 лв., право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума на надпреварата.

Проект „1000 стипендии“ е национален конкурс за ученици от 6 до 12 клас. Чрез него фондация „Комунитас“ осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги. Конкурсът се провежда на два етапа. Първият приключи през юли, когато бяха обявени допуснатите до втори кръг. В началото на септември се проведе индивидуално интервю.

Диляна ЦВЕТКОВА