21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средно около 250 свиленградчани на ден преминават през приемната в ОбА, където се извършва анкетиране във връзка с изготвянето на нова кадастрална карта за района на Свиленград и Капитан Андреево. Това съобщи пред „Старият мост“ инж. Васил Петков, който е специалист ръководител на проекта. В началото, докато се разчуе, нямаше толкова хора, но сега активността е повече от добра, каза той.

Целта на анкетата е да се съберат достоверни данни за документите за собственост на хората. В анкетната карта се попълват основно име, ЕГН и адрес, като заедно с нея гражданите трябва да представят и копие от нотариален акт или документ за собственост за имота си. Ние получаваме данни и от службата по вписванията и от архивите на общината, но част от старите нотариални актове няма откъде другаде да ги получим, затова разчитаме на гражданите, обясни инж. Петков. Той подчерта, че е хубаво гражданите да се включат в анкетирането, но не е задължително и никой няма да бъде санкциониран, ако не представи документ за собственост на имота си.

Едновременно с анкетирането вече са започнали и замервания на територията на Свиленград. При това е необходимо да се влиза в някои от дворовете, колегите засега не срещат трудности с това, хората са отзивчиви, каза ръководителят на проекта.

В случай, че гражданите нямат документ за гараж или пристройка в двора си например, те няма да бъдат изключени от базата данни. Подходът на службата по геодезия и кадастър в Хасково е да ги има всички сгради, докато в други градове държаха изобщо да не фигурират, за да не се появяват незаконни сгради в плановете, обясни инж. Петков. Тук подходът е заснетите сгради да са нанесени, без вписване на някакъв легитимиращ документ в базата данни, добави той. Специалистът подчерта, че в самите измервания не се контролира законността. Това, че ние сме заснели нещо, не значи, че го узаконяваме, уточни инж. Петков.

Събраната база данни ще бъде достъпна чрез сайт на агенцията по кадастър, като чрез абонамент ще може да се чете информацията за даден имот – адрес, квадратура и т. н. Практиката показва, че това раздвижва пазара на недвижимите имоти и вдъхва сигурност на потенциалните инвеститори, каза инж. Петков. Фирмата, която е натоварена със задачата да изработи новата кадастрална карта на Свиленград и Капитан Андреево, е „Геосад“.

Елена МИХАЛЕВА