Общество
Инструменти
Шрифт

popПараклис „Свети Стилиян – Детепазител“ бе монтиран в двора на свиленградското ПУИ „Стефан Василев“. Новата придобивка осветиха архиерейският наместник отец Константин и отец Георги от църквата в кв. Гебран. Параклисът е дарение от бургаска фирма, сподели директорката на школото Мила Писюзева. „Това лято ходихме с децата на лагер в Бургас. Знаех, че там има фирма, която изработва параклиси и отидох да разгледам офертите.

Имаше само два - един готов, но той беше поръчан, и такъв в процес на изработка“, разказа директорката. От бургаската фирма подарили само конструкцията, а учителките от ПУИ Нина Димитрова, Янка Николова и Ваня Казасян се заели с изографисването му. Накрая резултатите били повече от впечатляващи.

В деня на откриване на параклиса (30 октомври) бе прерязана лентата и на още две придобивки – спортно игрище и кабинет по готварство. Общата им стойност е 12 500 лв., като парите са от преходен остатък на училището от м. г., уточни Писюзева. Огражденията за спортната площадка са дарени от областния управител на Хасково. Това всъщност е старата ограда на Митница – Свиленград.

Специални гости на откриването бяха Пенка Иванова, бивш директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в МОН, Иван Панайотов - началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) – Хасково, директори и учители от помощни училища в цяла България и др.

Диляна ЦВЕТКОВА