Общество
Инструменти
Шрифт

Нараства броят на дементноболните

Все повече възрастни хора търсят помощ от нас, за да бъдат настанени в старчески дом, сподели директорът на дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград Росица Христова. По думите й само на 20 октомври са подадени 5 молби.

Основната причина възрастните да искат да бъдат настанени в старчески дом продължава да бъде липсата на възможност сами да полагат грижи за себе си, както и невъзможността това да извършват техни роднини и близки. Миграцията към по-големите градове в търсене на работа, както и имиграцията на хората в трудоспособна възраст също са сериозен мотив за вземане на подобно решение за грижи за възрастните. В домовете гарантират топла храна и подслон, отопление през зимата, обслужване, съдействие за получаване на медицинска помощ. Сред желаещите да бъдат настанени в старчески дом има и такива, които просто търсят социални контакти. Най-често те са от селата с малобройни жители – Михалич, Щит, Маточина, Вълче поле, уточни Христова. Съществуват и случаи на изоставени от близките си стари хора, зарязани след конфликти с наследниците, изгубили жилищата си, но това са изключения, твърдят социалните експерти.

За да се настани възрастният човек в дом, трябва да е пенсионер. За ползваните социални услуги се заплаща такса, която е 70 % от дохода им. Ако сумата е недостатъчна, се доплаща от републиканския бюджет. Парите са за храна, чаршафи и облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите разходи за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци, намалени с даренията и завещанията от местни и чуждестранни физически и юридически лица.

Напливът на възрастни с психични разстройства и деменция към специализираните домове също е голям. При тях дори конкуренцията за места била още по-висока, отколкото за старческите домове. Причината е бързото увеличение на хората с подобни проблеми в последно време и липсата на подходящи социални услуги в общността, подчерта Росица Христова. Сред засегнатите са интелектуалци, хора на умствения труд. Тревожното е, че възрастовата граница на дементноболните непрекъснато се понижава, споделиха от социалните. Днес (б. ред. 21 октомври) при нас постъпи молба от мъж, роден през 1950 г., казаха още оттам. Мозъчното заболяване засяга паметта, мисленето, концентрацията, поведението и блокира способността за нормален самостоятелен живот. Покосените от тази болест са неадекватни за време и място, самите те не осъзнават нищо, но обгрижването им е кошмар за близките, сподели Росица Христова. По думите й било почти невъзможно такива хора да се гледат в домашна среда. Хубавото е, че вече имало изградена сериозна мрежа от услуги от т. нар. Центрове за настаняване от семеен тип. Обикновено дементноболните били изпращани в институции с капацитет от 10 до 15 души, за които се грижел висококвалифициран персонал. Миналата седмица в подобен център в Гоце Делчев настанихме жител на с. Щит, съобщи директорът на ДСП-Свиленград. Още двама с деменция и трима с умствена недостатъчност чакат да бъдат приети в такива домове.

Иначе, от началото на годината до края на септември 15 души от общините Свиленград и Любимец са били изпратени в различни социални домове. 12 са ползвателите на дневните центрове в Свиленград. 117 пък чакат да бъдат настанени в Дома за възрастни жени с психични разстройства в Пъстрогор. Две жени оттам били изведени оттам и настанени в Център от семеен тип за умствено изостанали в Гоце Делчев.

Росица Христова сподели и тревогата си за застаряване на населението и снижаване на възрастта на заболяванията. Тя подкрепи думите си с пример от Малко градище, където млад мъж на 36 г. получил масивен инфаркт и се наложило да му се поставят два стенда.

Диляна ЦВЕТКОВА