25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Прокуратурата: Васко Василев, Иван Иванов и хасковлията Красимир Мочуков са задържани за 24 часа. Полицията: Само са разпитани и пуснати

Общинският съветник от РЗС Васко Василев и бившият граничен полицай Иван Иванов са разследвани за купуване на гласове. Срещу двамата свиленградчани и хасковлията Красимир Мочуков е образувано в Районна прокуратура Харманли досъдебно производство по чл. 167, ал. 3 от Наказателния кодекс. Дознанието се води за това, че са организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят другиго да упражни избирателното си право в полза на политическа партия. Засега срещу заподозрените няма повдигнато обвинение.

Според съобщение на Прокуратурата на Република България, на 22 октомври тримата са задържани за срок от 24 часа по ЗМВР. При извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции на Община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове (гласували и негласували), платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на граждани.
Иззети са и саморъчно написани листи с множество лични данни и флаш-памет.
Било е извършено претърсване в лек автомобил „Фолксваген“ модел „Голф“ с хасковска регистрация. Намерената и иззета сума е в размер на 50 000 лв.
Всички действия по разследването са извършени с предварително разрешение от Районен съд – Харманли, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според полицията обаче, тримата не са били арестувани за 24 часа, а само привикани за разпит и обяснения, след което са пуснати на свобода. Журналистическо разследване на „Старият мост“ показа, че при полицейска акция обискиран е офисът на охранителна фирма, чийто отговорник е Васко Василев, претърсени са и частни домове. Малко след 20 ч. на 22 октомври пред офиса на охранителната фирма имаше паркирана полицейска „Опел Астра“, а вътре няколко души извършваха процесуално-следствени действия, видя репортер на вестника. 50 000-е хиляди лева са открити при проверка на колата на Мочуков, който тепърва ще трябва да доказва произхода на парите.

Васко Василев бе избран на последните местни избори за общински съветник от листата на РЗС. Преди няколко години се е пенсионирал като оперативен работник в Криминална полиция. Заема тази длъжност, след като е бил полицай и началник на автотранспорта към РДВР.

Потърсени многократно от „Старият мост“ за коментар, и двамата не вдигаха телефоните си.

Колкото до Иван Иванов, осведомени твърдят, че той е от Сливен, на 46 – 47 години, но живее в Свиленград. Бил е граничен полицай, шеф на група за оперативно-издирвателна дейност. След пенсионирането си отвори в Свиленград Център за европейско финансиране. От август т. г. офисът обаче е обявен за продан като „разработен“ барабар с обзавеждането срещу скромната сума от 1 300 лв.

По-подробни данни за третия – хасковлията Красимир Мочуков, засега не са известни.

Според непотвърдени слухове групата е „агитирала“ гласоподаватели в полза на България без цензура на Николай Бареков.

От Окръжна прокуратура - Хасково отказаха подробности по случая и заявиха, че единствено Върховна касационна прокуратура може да съобщава подобна информация.

СМ