Общество
Инструменти
Шрифт

Отложиха делото срещу деветимата от ГКПП Капитан Андреево за 6 ноември

Четирима гранични служители, обвинени след специализираната полицейска операция „Граница“ през 2010 г., бяха оправдани от съда. На 12 септември т. г. Ямболският окръжен съд обяви любимчанките Катя Скерлева и Йорданка Янева, Веселин Желев от Айтос и Радослава Димова от Бургас за невинни по обвинението във вземане на подкуп. И четиримата са работели на ГКПП Лесово.

Според защитник на една от обвиняемите, прокурорът по делото не подкрепил обвинителния акт, внесен от Софийска градска прокуратура, поради липса на доказателства. В съдебната зала станало ясно, че по време на спецакцията Янкова не е била на работа, Скерлева и Желев били на друго трасе, а не на посоченото от свидетелите и т. н.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Бургас, но има голяма вероятност това да не стане. Очаква се да бъдат публикувани мотивите за решението на ямболските съдии, но се предполага, че до голяма степен ще се базират на аргументите, с които магистратите през януари т. г. прекратиха производството и върнаха обвинителния акт в софийската прокуратура за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения.

Не е изключено четиримата, отстранени от работа продължително време, да съдят държавата за имуществени и неимуществени вреди, както и да искат възстановяването си на служба.

Отсъствието на възлов свидетел пък отложи делото срещу деветимата подсъдими за пасивен подкуп митничари от ГКПП Капитан Андреево. Заради заболяване в Хасковския окръжен съд на 18 септември не можа да се яви Ахмед Ахмед. Той е изпратил молба до съда, в която гарантира, че ще може да присъства на 6 ноември, за когато бе насрочено следващото заседание. Тогава ще се гледат и два диска със специални разузнавателни средства. Ахмед е шофьор на ТИР и е бил „въоръжен“ СРС-та. Прокурорът и адвокатите заявиха, че държат на разпита на Ахмед.

Обвиняеми по делото са Павел Павлов, Никола Николов, Ангел Иванов, Михаил Дяков, Петър Сюлеменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров. Те бяха задържани на 30 юни 2010 г. при операция "Граница", в която са използвани специални разузнавателни средства. Няколко дни по-късно спецакция със същото кодово наименование бе проведена и на ГКПП Лесово. Тогава бяха арестувани четиримата служители, които, както писахме по-горе, вече са оправдани от съда.

На заседанието в четвъртък хасковските окръжни съдии разпитаха трима свидетели, сред които и превозвачът Тони Воденичаров от Джебел, който е подписал колективна жалба срещу подкупите на границата. В залата обаче Воденичаров заяви, че самият той лично не е давал пари, само неговите шофьори се оплаквали, че трябвало да отделят по 20-30 лв. на курс, за да може автобусът им да мине по-бързо границата.

СМ