17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Засилен имигрантски натиск през последните седмици

Транзитният център за временно настаняване на чужденци край свиленградското село Пъстрогор отново е пълен с бежанци. В момента капацитетът му от 300 места е изпълнен, като там са настанени 308 души, сподели директорът Георги Марков.

В лагера досега половината от пребиваващите са били сирийци, а останалите – основно афганистанци, пакистанци и др.

В последно време обаче се наблюдава тенденцията да идват все повече иракчани, което се дължи на военния конфликт, предизвикан от радикалната групировка „Ислямска държава“.

Понастоящем в Центъра са останали само 8 души със статут на бежанци, останалите, които са получили закрила, са се настанили другаде. Най-бързо документи получават сирийците – само за 2 – 3 месеца. Хората с друга народност чакат повече, но не по-дълго от половин година.

Засилен имигрантски натиск в района в последно време отчитат от Гранична полиция. Всеки ден те пресичат поне по 2 – 3 опита за нелегално проникване в страната. Така например е заловен хасковски микробус, натоварен с 22-ма сирийци. Шофьорът е от пловдивско село, а пред буса се движела пилотна кола. Нелегалните, сред които жени и деца, са преминали границата в района на сладун и Щит, където има множество дерета и засичането им е почти невъзможно. Те чакали край пътя, откъдето били натоварени с цел да бъдат откарани във вътрешността на страната. По пътя за Димитровче в близост до промишлената зона микробусът бил спрян за проверка и незаконно влезлите в България пътници – заловени. Същия ден на ГКПП Капитан Андреево са спипани 10 иракчани, пътували в автобус с фалшиви европейски визи.

С неистински документи са хванати и шестима сирийци. Те били превозвани от автобус на свиленградска фирма.

Всекидневно служителите на Гранична полиция залавят чужденци, укрити на всевъзможни места в камиони и леки коли.

СМ