14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Работниците бойкотираха – не им плащат заплати, няма асфалт. Поне една година ще трябва да се довърши реконструкцията. Турският пункт двойно по-евтин от нашия

България стана за резил, след като толкова време вече не само не може да ремонтира ГКПП Капитан Андреево, но и реконструкцията на най-големия сухоземен граничен пункт в Европа съвсем спря. Това се случва точно по времето на най-интензивния трафик през него, когато турските гастарбайтери, прекарали отпуск в родината си, тръгват отново на Запад.

Работниците от фирмата изпълнител никакви ги нямаше на пункта. Те са си вдигнали чуковете, понеже от доста време не са получавали трудовите си възнаграждения.

Няма и асфалт. При проверка на място от комисия от Международната банка за възстановяване и развитие пред комисарите бил изтъкнат същият проблем – липсата на финансиране. Оказало се обаче, че парите са преведени на фирмата изпълнител.

В момента ремонтът е до под кривата круша. От 10-те платна на изход от територията на страната за автомобили и автобуси половината не са готови. Така също не са направени и терминалите за автобуси и на влизане, и на излизане. Не са построени и терминалите за излизащите и влизащите камиони. Офисите на спедиторите и банките също не са изградени. Няма и тоалетни, та при най-драстично нетърпимите случаи се налага пътниците и служителите да ползват за облекчаване WC-тата в новата административна сграда. Там положението обаче е трагично – всичко е очукано, мивките са килнати, смесителите аха – аха да се откъртят и паднат. Самата сграда пък протекла след проливен дъжд и се наложил ремонт, след като са подадени официални жалби.

Истинско наводнение става при дъжд и при действащите кабинки на „Вход“, за което „Старият мост“ писа. Там граничните служители и пътниците газят в локви до кокалчето, тъй като хем нивелацията не е по реда си, хем пък не са поставени отводнителни решетки.

На т. нар. Трета бариера пък няма навеси и граничните служители не са защитени от капризите на природата и при пек, и при дъжд. Там няма и клозети. При 12-часовите дежурства излиза, че едва ли не хората трябва да се облекчават на плаца.

Голяма част от реконструкцията се извършва в разрез с предварителния проект, категорични са отлично информирани източници. Според проекта трябвало да бъдат изградени напълно нови навеси, но били всъщност използвани старите конструкции, като само им били сменени и боядисани ламарините. Оградата също трябвало да бъде с нов фундамент, но са се изхитрили да използват стария.

Явна недомислица пък оттук-нататък ще създава доста проблеми точно където се влива автомагистрала „Марица“ в граничния пункт. Ако някой камион се обърка и тръгне по този път, няма къде да обърне и да се върне. Той ще трябва да влезе в пункта, да отиде в Турция, подлагайки се на всичките проверки, и едва тогава да се върне у нас. А когато бъде сложена мрежата, трудности очакват и граничните ветеринари, за да идат до Първа бариера, където са работните им места.

ГКПП Капитан Андреево е разположен на площ от 185 дка. Реконструкцията му започна през ноември 2012 г. и по план трябваше да приключи в края на 2013 г. След това срокът бе удължен до юни т. г.. Според специалисти обаче ремонтът ще продължи още една година Голяма част от средствата за него бяха осигурени като заем от Международната банка за възстановяване и развитие. Заемното споразумение е от 2007 г., но строителството започна след дългогодишно протакане.

За сравнение, само за по-малко от една година комшиите успяха да вдигнат от кота нула чисто новия ГКПП Капъкуле в Турция. И докато по предварителни разчети нашият ще излезе около 70 млн. евро на българските данъкоплатци, то турският е коствал на тамошните предприемачи два пъти по-евтино – 85 млн. лири. Нещо повече – когато един от навесите на Капъкуле протече веднага след откриването му, властите в Одрин заведоха съдебно дело срещу изпълнителя, за което „Старият мост“ тогава писа.