15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

vodaМанията по предизвикателството „Ледена кофа“ (Ice Bucket Challenge), завладяла света в последните дни, зарази и Свиленград. Вече над 30 са местните младежи, които са се включили в разхлаждащата инициатива, като броят им непрекъснато расте. Едни от тях са Мая Борисова и сестра й Симона. Двете момичета нито за миг не се поколебали, когато били предизвикани от свои приятели да участват в каузата. Всеки залял се със студена вода автоматично дарява 10 долара за каузата, уточни Мая.

Забавно е, а и не представлява някаква трудност и с по-малката ми сестра още на момента решихме да го направим, предизвиквайки наши близки приятели, които от своя страна също предизвикаха техни и така се получи нещо като „Предай нататък“, сподели още тя.

За тези, които не са запознати, предизвикателството с кофата ледена вода има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви. Всичко започна от САЩ и по-конкретно Бостън след появата в Интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс. Само за няколко дни предизвикателството обиколи цял свят, стигна и до Свиленград. Идеята е тези, които откажат да се залеят със студена вода, да дарят 100 долара в борбата с болестта. В инициативата се включиха Стивън Спилбърг, Марк Зукърбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др. Направи го и бившият президент на САЩ Джордж Буш, който бе залят с кофа студена вода от съпругата си. Той пък от своя страна предизвика друг бивш президент на Америка Бил Клинтън.

СМ