19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Съпругата на отец Георги на храма „Живоприемний източник“ продължава да изографисва

27 икони нарисува за църквата в кв. Гебран съпругата на отец Георги Мария Кряскова. Две от творбите са с човешки ръст и са поставени на олтарните врати. 12 пък са направени специално за параклиса към храма. На тях са изографисани дванадесетте апостоли. Освен на гебранската църква „Живоприемний източник“, в която служи съпругът й, 29-годишната жена дарила и 4 икони за храма в маджаровското село Сеноклас. За същата Божа обител Мария иска да изографиса още 12 средни и една голяма икона.

За съжаление, още не съм ги започнала, защото са нужни средства, сподели младата жена. Ентусиазмът й за работа не свършва дотук. В момента работи върху икона с размери 30 х 40 см. - Света светия. Тя също ще е за гебранската църква.

Изографисването е свързано със строго определени канони, подчерта Мария. Най-главното, което тя спазвала, е да пости, докато работи върху творбата си. Като част от младото поколение зографката се допитва не само до книгите, но и до Интернет за това как точно трябва да бъде нарисувана иконата.

Мария Краскова е родом от Молдова. Там завършва художествена академия. В България преди 8 г. я довежда съпругът й отец Георги, който е нейн сънародник. Тогава отчето учил тук и се връщал в родината, за да види семейството си. Запознали се и само след 2 месеца решили да сключат брак. Отначало 1 година живяхме в Нова Загора, разказва Мария. По онова време тя все още нямала българско гражданство и никой не искал да я вземе на работа. Точно тогава църквата организира курс за иконопис, на който се записах, спомня си Кряскова. Станало й изключително интересно и решила точно с това да си „вади хляба“. Освен за църквата, Мария рисува икони за продан. Цените им варират от 12 до 25 лв. Рисува и други картини по поръчка на клиента. Като завършва богословския факултет, отец Георги е изпратен от владиката да служи в гебранската църква. Вече 6 години живеят в Свиленград. Тук Мария започва да води курсове по рисуване към НЧ „Просвета – 1870“.

Може би ще ви е интересно да научите, че според църковното предание първата икона не е направена от човешки ръце. Легендата гласи, че по време на земния живот на Исус Христос, управителят на град Едеса княз Авгар бил тежко болен. Чул за безбройните чудеса и изцеления, които правел Христос, Авгар изпратил живописец, за да нарисува Спасителя, но лицето на Господа така сияело, че живописецът не можал да го нарисува. Тогава Христос измил лицето си и го избърсал с платно, на което се отпечатал Неговият Божествен лик, и изпратил платното на княза. Щом получил Христовия образ, Авгар се изцелил от болестта си.

Диляна ЦВЕТКОВА