21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Валентин Ангелов, началник на РСПАБ-Свиленград: Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите

Кампанията по прибиране на житната реколта в общините Свиленград и Любимец вече приключва. Земеделските стопани започват обработката на нивите, като един от начините им е чрез изгаряне на стърнищата. По този повод началникът на РСПАБ-Свиленград Валентин Ангелов заяви пред „Старият мост“, че със закон е забранено нарочното палене на стърнища и пасища. При нарушение съответните площи биват лишавани от субсидии, налага се и глоба в размер от 200 до 2 000 лв., предупреди той.

При повторно нарушение подпалвачът се изправял на съд.

Свиленград е на първо място в областта по запалени стърнища, подчерта още Ангелов. От началото на пожароопасния сезон огнеборците са гасили 6 такива огнища, като 4 са били запалени умишлено. При един от тях подпалвачът - 77-годишният Георги Нашков от с. Капитан Андреево, е заловен на място, за което отнесъл солиден акт. На 1 и 3 август огнеборците пък са гасили стърнища в любимецките местностти „Чанлъка“ и „Кара тупрак“. Земите се обработват от фирма „Универсал“. Въпреки че нейни служители не са били на местопроизшествието, изпратихме сигнал до Държавен фонд земеделие за спиране на субсидиите, защото фирмата е длъжна да опазва земята си от пожари, уточни Ангелов. Последният нарочно запален терен бил пасище край с. Студена. Собствениците са драснали клечката и са си тръгнали, без да се обадят на никого. По думите на началника на РСПАБ-Свиленград „това е напълно безотговорно и в никакъв случай няма да получат документ от нас, който да им послужи за вземане на субсидии“.

Ясно е защо се палят стърнищата, за да се улесни обработката на почвата, но това създава опасност от разрастването на пожарите и достигането им до населените места, коментира Валентин Ангелов. Ще бъдем безкомпромисни към всички, нарушили разпоредбите за забрана паленето на стърнища и сухи треви на пасища и мери, както и изгарянето на суха растителност в населените места, категоричен е той. Всяко запалване на сухи треви и горими материали носи риск от разрастване на огъня до неконтролируеми размери. Припомняме, че най-голямата огнена стихия през 2013 г. в България бе край свиленградското село Равна гора. Причина за избухване на пламъците тогава бяха човешката небрежност и именно запалено стърнище.

Диляна ЦВЕТКОВА