12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В СОУ „Петър Берон“ продължават да набират желаещи за езикова паралелка след 7 клас

214 първокласници са записани в общинските училища за новата учебна 2014/ 2015 година. Това съобщи шефът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация Снежана Янева. Броят не е окончателен, тъй като школата продължават да приемат ученици, уточни тя. Сформираните паралелки са общо 11. Най-много малчугани – 88, ще прекрачат на 15 септември за пръв път училищния праг в ОУ „Иван Вазов“. В СОУ „Д-р Петър Берон“ пък са записани 74 първокласници.

В по-малките школа са сформирани по една паралелка съответно с 14 деца в НУ „Хр. Попмарков“, 15 в ОУ „Любен Каравелов“ (кв. Гарата) и 8 в ПУИ „Стефан Василев“. Детските градини в Свиленград също са пълни на максимум. Снежана Янева сподели пред „Старият мост“, че за втора поредна година в ОДЗ „Зорница“ се наложило да се съкрати едната от двете яслени групи, за да се освободи място за съставяне на допълнителна градинска група. За сравнение през 2013 г. за първи път прага на местните училища прекрачиха 207 деца.

В единственото селско училище в общината ОУ „Христо Ботев“, което се намира в Левка, са регистрирани 15 първолаци. Тази година ОбА кандидатства школото да получи статут на защитено училище. Исканията бяха подкрепени с обосновката, че тук се обучават деца от всички села в региона. Подадохме всички необходими документи и сега очакваме положителен отговор от Министерството на образованието и науката, подчерта Снежана Янева. По думите й вече е минала оторизирана комисия, която е удостоверила, че данните съответстват на необходимото училището да бъде обявено за защитено. Дали това ще стане обаче ще се разбере в началото на ноември. По закон защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране, като само за постоянните разходи то е по 25 000 лв. за всяко. В момента в България има 136 такива заведения.

Засега в СОУ „Петър Берон“ не може да се наберат желаещи ученици за сформиране на езикова паралелка след 7 кл. До старта на учебната година обаче има още време и записването продължава, заяви Снежана Янева.

Диляна ЦВЕТКОВА